latinica  ћирилица
01/08/2015 |  16:57 | Аутор: РТРС

Обиљежавање страдања Срба у "Олуји", 4. и 5. августа (ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј служиће у сриједу, 5. августа, у цркви Светог Марка у Београду парастос за Србе пострадале у хрватској акцији "Олуја", августа 1995. године, саопштено је из СПЦ.
Страдање Срба у Олуји - Фото: Screenshot
Страдање Срба у ОлујиФото: Screenshot

Дан сјећања на страдање и прогон Срба током акције Олуја, биће обиљежен 4. августа великим скупом код Сремске Раче, и 5. августа низом скупова на територији Српске и Србије, договорено је на сједници организационог Одбора. На иницијативу влада Српске и Србије, Дан сјећања заједнички ће бити обиљежен, а договорено је да 5. август буде проглашен Даном жалости.

На мосту код Сремске Раче, биће представници обје Владе и парламента, представници војске Србије, Српске православне цркве, као и дипломатски кор.

4. августа у 20.00 часова, предсједник Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић сусрешће се на мосту код Сремске Раче, и у знак сјећања на страдале Србе, на средини моста спустиће вијенце у ријеку Саву.

У исто вријеме, на дан обиљежавања, огласиће се сва црквене звона и сирене за ваздушну опасност у знак сјећања на највеће етничко чишћење од Другог свјетског рата.

На платоу испред моста, парастос за страдале служиће патријарх Иринеј. Своју причу из избјегличке колоне, на мосту ће испричати тада деветогодишња Ђурђица Поповић.

5. августа, обиљежавање дана сјећања наставиће се у Београду, парастосом у цркви св. Марка и меморијалној академији у великој сали Сава центра. Биће приказан и филм о страдању и прогону Срба.

Између представника Српске и Србије, договорено је да ће и убудуће све више историјских датума бити заједнички обиљежавано.