latinica  ћирилица
02/08/2015 |  17:55 | Аутор: РТРС

Шушњар: 74. године од страдања Срба и Јевреја из Санског Моста (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Шушњару, у општини Сански Мост, обиљежене су 74 године од страдања 5.500 Срба и стотинак Јевреја и Рома, које су на звјерски начин убиле усташе тог крвавог љета 1941. године.
Шушњар: 74. године од страдања Срба и Јевреја из Санског Моста - Фото: РТРС
Шушњар: 74. године од страдања Срба и Јевреја из Санског МостаФото: РТРС

Овај  злочин промијенио је етничку слику у Санском Мосту. Након 1995. године, када су Сањани прогнани са својих огњишта, Шушњар је постао мјесто окупљања потомака и поштовалаца невино пострадалих жртава.

Свака српска жртва достојна је вјечног спомена, поручено је на Шушњару, а по ријечима епископа Атанасија шушњарски мученици заслужују да се, ради њих, на мјесту страдања подигне спомен-храм, који би свједочио о величини њихове жртве.

Данас се јасно види небрига тамошњих власти за спомен-обиљежје, а уклањање табле с именима пострадалих на неким надгробним спомен-плочама представља друго убијање жртава, истакао је епископ Атанасије.

Веселин Лукић у рату је изгубио оца и брата. Долази на Шушњар сваке године, јер, како сам каже, то дугује брату, кога није упамтио, али и оцу.

"Њега се сјећам као кроз сан, брата се не сјећам. Та ми је слика остала упечатљива, а некад ми се чини да сањам покојног оца", каже Лукић.

Ни након 74 године сјећања не блиједе. Никола Кантар из Санског Моста и данас се сјећа смрти брата. "Мој покојни брат Јово, 1910. годиште, он је преко оних „шлипера“ вучен за ноге, а она глава тупка, а ја гледам из јарка како они то вуку," сјећа се Никола.

Шушњарске жртве заслужују достојније спомен-обиљежје него што то имају данас, каже епископ бихаћко-петровачки Атанасије, који сматра да би на Шушњару било најприличније изградити православни храм, у којем би била исписана имена свих погинулих:

"Да им дамо обиљежје које њима припада, јер су то крштени људи. Значи, њихова имена треба да буду исписана у унутрашњости православног храма", истиче епсикоп Атанасије.

Гробље на Шушњару у небризи је општинских власти, које много и не брине то што је спомен-комплекс Шушњар препуштен забораву, а вандали непрестано одваљују плоче са именима погинулих.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар сматра да би МУП Унско-санског кантона морао да посвети пажњу том вандализму и да реагује.

Ни ове године нико од представника општинске власти Санског Моста није дошао на Шушњар. Потомци и поштоваоци шушњарских жртава тврде да је порука више него јасна – локалну власт не занимају српске жртве.