latinica  ћирилица
04/08/2015 |  07:52 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдање и прогон Срба у "Олуји" (ВИДЕО/РТРС, 20.00)

Дан сјећања на прогон и страдање Срба у операцији Олуја, Република Српска и Србија данас ће заједнички обиљежити на мосту код Сремске Раче.

Централно обиљежавање почеће симболичним сусретом предсједника РС, Милорада Додика и премијера Србије, Александра Вучића, који ће у 20.00 часова са моста код Раче спустити вијенце у знак сјећања на све страдале Србе.

Потом ће, на платоу испред моста, патријарх српски Иринеј служити парастос за све страдале Србе.

Манифестација ће бити настављена умјетничким програмом, под називом "Наша је туга велика" и обраћањем предсједника Додика, премијера Вучића и Ђурђице Поповић, која је у вријеме егзодуса била деветогодишња дјевојчица.

Манифестацији у Сремској Рачи присуствоваће, између осталих, и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, а предсједник Србије Томислав Николић присуствовао је помену страдалим Србима у Банстолу, на Фрушкој Гори.

Поручио је: Спремни смо на помирење, али не зависи све од нас!

Његово преосвештенство епископ сремски Василије рекао је у Банстолу да ће у том фрушкогорском насељу ускоро бити подигнута црква Благе Марије, својеврсна светиња посвећена жртвама "Олује".

Радио телевизија Републике Српске и Радио телевизија Србије помен на мосту у Рачи преносиће од 20.00 часова.

Владе Републике Српске и Србије прогласиле су 5. август Даном жалости, у знак сјећања на погинуле и протјеране у акцији Олуја, коју ће Хрватска војном парадом прославити као Дан побједе.

Бесплатан превоз на централно обиљежавање страдања крајишки Срба, које ће бити одржано на прелазу Рача, обезбијеђен је из Бањалуке, Приједора и Козарске Дубице, одакле ће аутобуси кренути у 12.00 часова. Због одржавања вечерашњег помена, саобраћај на мосту Рача биће затворен од 7.00 до 23.00 часа.

У војној операцији Олуја, која је почела на данашњи дан прије 20 година, на подручју Крајине у Хрватској убијено је и нестало више од 2.000, а протјерано 250.000 Срба.

Оружане снаге Хрватске, уз подршку НАТО-а, ХВО-а и тзв. Армије БиХ извршиле су агресију на Сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, које су у то вријеме биле заштићене зоне Уједињених нација.

Од 2.000 убијених у акцији Олуја, 65 одсто су били цивили, међу њима 29 одсто жена.

Хашки трибунал ослободио је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, који су претходно били осуђени на 24, односно 18 година затвора, уз образложење да нису криви за удружени злочиначки подухват, са предсједником Фрањом Туђманом на челу.

Судбина несталих у "Олуји" и даље је непозната, породице и даље живе у неизвјесности, а њихову бол продубљује чињенице што су злочини почињени 1995. остали без казне, рекли су представници Удружења породица несталих и погинулих "Суза" и породица жртава.

У оквиру обиљежавања сјећања на страдање крајишких Срба, Документационо-инфромациони центар Веритас у Бањалуци је организовао Округли сто “Крајишки Срби послије 20 олујних година”.

О страдању Срба у "Олуји", у Дневнику 1, говорио је директор Веритаса Саво Штрбац.

Прослављајући војном парадом 20 година од акције "Олуја" Хрватска показује да је на истом путу као и 1995. године, изјавио је Јанко Велимировић из Документационо-информационог центра "Веритас".

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Александар Вулин рекао је за "Наше новине" да за Србе "Олуја" никада неће бити ништа више од злочина и погрома.

Хрватска данас и сутра обиљежава Дан побједе и Дан хрватских бранилаца.

"Олуја" ће у Хрватској ове године први пут бити обиљежена војном парадом у Загребу на којој, упркос позивима домаћина, неће учествовати западне земље, што се сматра великом дипломатском побједом Београда.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је да "званична Хрватска слави и парадира 20 година након рата, а није у стању да до данашњег дана упути ријечи пијетета према невино страдалим српским цивилима у "Олуји".

Представници студената Београдског универзитета окупили су се испред амбасаде Хрватске како би акцијом "Студенти памте" изразили негодовање због прославе "Олује" у Хрватској.