latinica  ћирилица
04/08/2015 |  08:51 | Аутор: РТРС

И Пендешева на војној паради у Загребу

Док Срби с обје стране Дрине одају пошту великом страдању Срба у Олуји, из Министарства одбране Хрватске потвређно је да ће војној паради у Загребу присуствовати и министарска одбране БиХ, Марина Пендеш.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

Раније је објављено да је Пендешева одобрила начелнику Заједничког штаба БиХ Анти Јелечу одлазак на војну параду, којом Хрватска слави 20 година од Олује.

Њен замјеник Борис Јеринић тврди да је Пенедешева такву одлуку донијела самоницијативно, без сагласности замјеника из српског и бошњачког народа

"Оружане снаге БиХ нису добиле позив, али је позив упућен министру одбране и начелнику Заједничког штаба као гостима. Један позив упућен је од министра одбране, а ја сам добила позив који су потписали хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић, предсједник Сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић", објаснила је Пендешова за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Она је поновила да нико није добио позив у Оружаним снагама БиХ и да на тај начин неће учествовати у, како је рекла, мимоходу.

"Знам, међутим, да су позиве добили команданти зборних подручја гардијских бригада и вјерујем да ће се највећи дио њих одазвати и учествовати на свечаности", рекла је Пендешова.

На питање на који начин су упућени позиви званичницима ХВО-а, она је рекла да није сигурна на који начин је то договорено, али да зна да су од Министарства одбране затражене заставе из рата.

Коментаришући улогу ХВО-а у заједничким акцијима, међу којима је и "Олуја", она је рекла да такву операцију сматра легитимном.

Данас се навршава 20 година од хрватске војне акције "Олуја" у Книнској крајини, чији је крајњи епилог протјеривање око 250.000 Срба из Крајине, око 2.000 погинулих и несталих Срба, спаљене и опљачкане куће, те опустјела српска села.

Извор: РТРС, Срна