latinica  ћирилица
04/08/2015 |  09:46 | Аутор: Агенције

Требиње- Златни платани за Петра Божовића и Неду Арнерић (ВИДЕО)

Додјелом награде Златни платан глумцима Петру Божовићу и у име Неде Арнерић Радошу Бајићу, глумица Савина Гершак отворила је синоћ у Требињу Трећи фестивал медитеранског и европског филма.
Требиње - Отворен Трећи фестивал медитеранског и европског филма - Фото: СРНА
Требиње - Отворен Трећи фестивал медитеранског и европског филмаФото: СРНА

Отварајући фестивал, Савина Гершак је рекла да је допутовала у Требиње да дође по "стару Савину" која је остала у сјећањима публике прије 30 година.

- Ово нисам очекивала. Немам ријечи и заиста сте ме изненадили. Хвала вам - истакла је Савина којој је уручена Изузетна повеља Леотара за посебан умјетнички печат у медитеранском филму.

Петар Божовић, доајен српског и југословенског глумишта, захваљујући се на додјељеној награди за изузетан допринос евро-медитеранској кинематографији, рекао је да би дошао у Требиње и да не прима награду.

- Требиње је град у којем бих волио да живим - рекао је Божовић, бурно поздрављени бурним апалузом публике.

Иако није била у могућности да дође у Требиње, присутне је тонским записом поздравила лауреат Златног платана Неда Арнерић, у чије име је награду примио редитељ и глумац Радош Бајић.

- Ова награда ми је посебно значајна, јер се десила послије Милене Дравић, прошлогодишње добитнице. То ме обавезује да својим радом докажем да сам је заслужила - рекла је Неда, додајући да је мишљења да је награда услиједила након улоге у филму "За краља и отаџбину", редитеља Радоша Бајића.

Присутне је поздравио и Радош Бајић, истичући да је у Требињу послије 25 година и честитајући уручене награде овогодишњим лауреатима. Он је истакао да је Арнерићева требињској публици упутила најљепше поздраве са Сјеверног пола, гдје се управо налази.

Град Требиње је, уз Министарство просвјете и културе Републике Српске и Управу за дијаспору МИП Србије, овогодишњи покровитељ фестивала.

- Као представници града, потрудићемо се само да ненаметљиво будемо добри домаћини, да вам отворимо и врата и срце Требиња, и да сваки пут када дођете у наш град не будете гости, већ домаћи - истакао је Неђо Ћебеџија, замјеник градоначелника Требиња.

Он је додао да је фестивал филма у граду на Требишњици само иницијални сегмент будућег интензивног фимског живота у Требињу, који ће, нада се Ћебеџија, резултирати новом техничком базом градског кина.

"Нека ових неколико дана прође у добром дружењу, квалитетним и успјешним пројекцијама, али и идејама за нове филмске пројекте, надајући се да ће бар неки од њих бити снимљени у Требињу", казао је Ћебеџија.

Бројни филмски умјетници из региона, али и шире, радо ће се дружити са домаћинима како на сцени, тако и у неколико чувених винарија.

Током седам фестивалских дана биће приказано двадесетак филмова у више програмских цјелина: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и Херцеговина на филму.

- Надамо се да ће овај фестивал испунити свој задатак и довести домаће и стране продукцијске куће да снимају филмове у Херцеговини, што може бити веома важан економски чинилац за читав регион - нагласио је Пеђа Милојевић, селектор и умјетнички директор фестивала.

У оквиру свечаног отварања фестивала, приказани су филмови "Херцеговина" Ивана Чолака и "Чудо невиђено" Живка Николића, у којем играју овогодишњи гости – Савина Гершак и Петар Божовић.