latinica  ћирилица
04/08/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

"Основцима лакша ђачка торба"

Ђаци у Републици Српској ће од нове школске године добити уџбенике штампане на лакшем папиру, тако би ђачка торба требало да им буде лакша за 10 до 20 одсто, што у пракси значи да ће, у зависности од броја уџбеника које носе, торба бити лакша и до два килограма.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић истакао је да се новим уџбеницима чува здравље ђака и спречава деформитет кичме, што је и био главни циљ пројекта цијеле академске заједнице у Српској.

"Осим тога, успјели смо да задржимо и квалитет штампања уџбеника, али и да цијена уџбеника остане иста", рекао је Ристовић за "Вечерње новости".

Он је навео да је овај лакши папир десетак одсто скупљи од досадашњег, али да то није била препрека да се овај пројекат заврши.

"Цијена комплета уџбеника у Српској је остала на прошлогодишњем нивоу и износи од 59,90 до 137 КМ", истакао је Ристовић и додао да је Република Српска лакшим уџбеницима увела новину у цијелој БиХ, али и региону.

Према подацима Свјетске здравствене организације, оптерећење ђачке торбе не би требало да износи више од 10 одсто тјелесне масе ђака, док је истраживање "Дјеца траже" Међународне асоцијације доктора медицине за југоисточну Европу показало да у Српској знатан број ученика носи торбу која представља оптерећење између 15 до 20 одсто.

То значи да би основац који има 20 килограма тјелесне масе, требао носити торбу тешку око два килограма, док је до сада тежина торбе износила од четири до чак осам килограма.

Директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић, који је водио пројекат реализације мјера и активности смањења тежине ђачке торбе, рекао је да је још прошле године формирана комисија састављена од инспектора просвјетних савјетника, који су предложили мјере и активности које ће утицати на смањење тежине торбе.