latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:14 | Аутор: СРНА

Велимировић: Хрватска на истом путу као и 1995. године

Прослављајући војном парадом 20 година од акције "Олуја" Хрватска показује да је на истом путу као и 1995. године, изјавио је Јанко Велимировић из Документационо-информационог центра "Веритас".

Велимировић је рекао да се Срби, кад обиљежавају овај догађај, сјећају и дају значај избјегличкој колони Срба са Кордуна и Баније којој је мост спаса био на ријеци Уни.

"Сјећамо се да је око 25.000 људи остало у окружењу на Кордуну и да су се према Србији извлачили аутопутем. Сјећамо се страдалих у колони коју су у Матијевићима у Двору напали Хрватска војска и Пети корпус тзв. Армије БиХ, као и страдалих у насељу Сводна у Републици Српској гдје је дејствовала хрватска авијација", каже Велимировић.

Он је истакао да ће Документационо-информациони центар "Веритас" поводом 20 година од акције "Олуја" опет подсјетити јавност шта се стварно тада догодило.

Велимировић је напоменио да је "Веритас" објавио имена 7.200 Срба страдалих у рату у Хрватској да би негирали трдње које ових дана долазе из те земље - да су биле само 44 жртве.

Прославу "Олује" војном парадом у Хрватској Велимировић сматра очекиваном с обзиром на тренутну политичку ситуацију.

"Вријеме ће учинити своје да се Хрватска суочи са истином што још није могуће због медијског извјештавања и притиска политичког врха и правосуђа. Позитивно је да је у Загребу било елемената противљена паради", каже Велимировић.

Двадесет година од акције "Олуја" у Новом Граду биће обиљежено у четвртак, 6. августа. Тај дан ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у 10.00 часова бити служен парастос, а затим ће путем према мосту на ријеци Уни прислужити свијеће.

Са моста, који представља симбол спаса, биће бачен вијенац у ријеку Уну.

Након тога биће положени вијенци на спомен-обиљежје страдалим цивилима у Туњици код Новог Града.

Парастос ће бити служен и у цркви у Сводни гђе ће бити положен вијенац на спомен-обиљежје страдалима у избјегличкој колони у нападу хрватске авијације.

Путем од Новог Града према Приједору у августу 1995. године прошло је више од 100.000 Срба са Кордуна, из Баније и мањи број из Лике. Они су се тако спасили од операције "Олуја", док је на свом огњишту у тим подручјима страдало 711 лица.

У операцији "Олуја" која је почела 4. августа погинуло је и нестало више од 2.000 људи, а домове је напустило око 250.000 Срба.