latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:50 | Аутор: СРНА

"Ускоро конкурс за филмске пројекте"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић најавио је да би у наредним данима требало да буде објављен конкурс за пројекте из филмске продукције за које ће бити додијељено 100.000 КМ.
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић са директором филмског фестивала „Краткофил плус“ Даријом Бузаковић - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић са директором филмског фестивала „Краткофил плус“ Даријом БузаковићФото: СРНА

"Мислим да ће се на конкурс јавити ствараоци са добрим пројектима и да ћемо та средства подијелити на више пројеката. Већ су се за конкурс интересовали филмски ствараоци који су наводили да имају добре пројекте", рекао је Малешевић након разговора са директором Филмског фестивала "Краткофил плус" Даријом Бузаковић.

Он је нагласио да у питању нису нека велика средства, али могу послужити као иницијална средства на основу којих би филмски ствараоци могли тражити додатна средства из ИПА фондова.

Малешевић је подсјетио да је дато више од 50.000 КМ за организацију филмских фестивала, додајући да они најбољи заслужују и више.

Он је истакао да досадашње активности Фестивала "Краткофил плус" показују помак на боље сваке године и додао да Министарство треба подржавати пројекте који показују квалитет.

"Програм којег они организују треба да допринесе развоју младих људи на овом простору који би се развијали у размјени искустава са људима из иностранства, те сагледали како и куда треба да иде филмска индустрија", нагласио је Малешевић.

Бузаковићева је истакла да Фестивал "Краткофил плус" има сарадњу са Министарством, да се сваке године јављају на расписани конкурс, као и да добијају подршку Министарства за одржавање фестивала.

Она је оцијенила да је успјешно реализован Девети филмски фестивал "Краткофил плус" који је одржан у Бањалуци од 22. до 26. јула, те додала да је ове године била много јача селекција у односу на ранији период.