latinica  ћирилица
04/08/2015 |  12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић: Спремни смо на помирење, али не зависи све од нас

Предсједник Србије Томислав Николић данас је на Банстолу, на Фрушкој Гори присуствовао парастосу жртвама акције "Олуја" и освештању крста будуће цркве брвнаре и том приликом поручио да су Србија и Срби спремни на опрост и помирење али, како је рекао, не зависи све само од нас.
Парастос жртвама акције "Олуја" и освјештење крста будуће цркве брвнаре на Банстолу, на Фрушкој Гори - Фото: ТАНЈУГ
Парастос жртвама акције "Олуја" и освјештење крста будуће цркве брвнаре на Банстолу, на Фрушкој ГориФото: ТАНЈУГ

"Наши образи су чисти, а наш хљеб је спреман да оде тамо одакле је долазило камење које су потезали на нас", рекао је Николић обраћајући се грађанима прогнаним у акцији "Олуја" прије 20 година из Хрвастске, који су своје уточиште нашли у овом викенд насељу на Фрушкој Гори.

Опростити никада не значи заборавити, али ми смо кроз своју историју умјели да се у име неких интереса, који су били свачији само не српски, лако одрекнемо и готово заборавимо своје жртве, рекао је Николић послије парастоса који је за жртве "Олује" служио епископ сремски Василије.

Предсједник Србије је истакао да се величина и снага једног народа не мјери бројем убијених и заувијек протјераних, слабих и незаштићених и додао да на образима оних који су починили злочине увијек "остаје утиснут печат зликовца".

"Дио хрватског народа, онај дио који и сада кроји судбину своје државе и одређује њен однос са својим српским народом мора да живи са тим", рекао је Николић, подсјетивши на неизбрисиву слику колоне од 250.000 хрватских грађана српске националности који су, како је рекао, "осим голог живота и породичних фотографија носили још само бескрајну тугу у колони стида оних који их протјерују".

Ваша огњишта, додао је он, "безумници су претворили у огањ, а ваше страдање и патњу славе као своју побједу и дан када су обновили државу, која им је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера".

Парастос жртвама акције "Олуја" и освештање крста будуће црквице Благе Марије молитвено је предводио владика Василије уз саслужење карловачких свештеника.

Владика Василије у Банстолу (фото: Танјуг)

Обраћајући се вјерницима, владика је истакао да ће, како је рекао, на овом парчету земље изнићи црквица "у спомен свих оних који су мучени, убијани и страдали на путу истине и своје слободе, бежећи од непријатеља".

Владика је рекао да су многобројни Срби прогнани из Хрватске са својих огњишта и од својих светиња и гробаља, нашли своје станиште и огњиште у земљи Србији која је "увијек ту као мајка да на своја плећа прими своју дјецу".

Епископ Василије је рекао да ће ова црква бити посвећена Благој Марији и свима онима који су своје животе дали на путу спасења и поручио свима нама да се не дијелимо и да живимо сложно и у миру. Владика Василије је рекао да је Николић један од ктитора ове светиње која се гради у насељу Краљев бријег недалеко од Чортановаца.