latinica  ћирилица
04/08/2015 |  13:31 | Аутор: СРНА

СМ: Одлука о расподјели опреме за дигитално емитовање програма

Савјет министара БиХ донио је одлуку о расподјели опреме набављене у оквиру прве фазе пројекта дигитализације преносне и емисионе мреже јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Одлука је донесена на приједлог Министарства комуникација и саобраћаја, а опрему је набавио Савјет министара БиХ.

Министарство комуникација и саобраћаја БиХ ће најкасније у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове одлуке закључити уговор са јавним радио-телевизијским сервисима у БиХ о међусобним правима и обавезама, а они ће у овом року закључити споразум којим ће регулисати равноправно кориштење ове опреме, саопштено је из Савјета министара.

Према одлуци, Радио-телевизији БиХ се у власништво додјељује емисиона, преносна и процесна опрема која је пројектом намијењена за постављање и рад на локацијама РТВ дом Сарајево, Хум, Влашић, Мостар, Планиница, Фортица, Лисин, Велика Видова, Зеница, Лисац, Тузла, и Илинчица, као и припадајући сет мјерне опреме и резервних дијелова набављених у оквиру прве фазе пројекта.

Радио-телевизији Републике Српске у власништво се дођељује емисиона, преносна и процесна опрема која је пројектом намијењена за постављање и рад на локацијама РТВ дом Бањалука, Козара, Требевић, Бијељина, Удригово, Брчко, Дуге Њиве, Источно Сарајево и Велики Жеп, као и припадајући сет мјерне опреме и резервних дијелова набављених у оквиру прве фазе пројекта.

Ова опрема намијењена је за успостављање преноса и дигиталног земаљског емитовања програма јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ, који чине јавни РТВ систем, кроз системску изградњу и заједничко кориштење синхроних мрежа у свим дигиталним подручјима у БиХ.

Опрема ће се користити за истовремени пренос и емитовање програма јавних РТВ сервиса на цијелој територији БиХ у складу са одлукама Савјета министара БиХ, закључцима Одбора јавних РТВ сервиса у БиХ, дозволама Регулаторне агенције за комуникације БиХ, те општим и техничким правилима која се примјењују на ову опрему.

То значи да иста права кориштења опреме имају сва три јавна сервиса у БиХ, и то Радио-телевизија БиХ, Радио-телевизија Федерације БиХ и Радио-телевизија Републике Српске, независно о томе ко је власник и ко управља опремом на одређеној локацији.

У саопштењу се наводи да су јавни РТВ сервиси у БиХ равноправни корисници капацитета опреме дигиталне преносне и емисионе мреже додијељене овом одлуком на цијелој територији БиХ, с тим да јавни сервиси кориштење ове опреме међусобно не наплаћују.