latinica  ћирилица
04/08/2015 |  14:35 | Аутор: РТРС

Сједиште Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу

Сједиште Специјалног суда који ће се бавити злочинима које је починила такозвана Ослободилачка војска Косова биће у Хагу, пишу приштински медији, позивајући се на изворе у Министарству спољних послова Велике Британије.
Скупштина Косова - Фото: Бета
Скупштина КосоваФото: Бета

Посланици косовског парламента су, под притиском међународне заједнице, усвојили касно синоћ законе о Специјалном суду, Специјалном тужилаштву и Закона о правној и финансијској помоћи за потенцијалне оптужене у Специјалном суду.


Претходно у жестокој поновној расправи и гласању, уз велико противљење опозиције, усвојени су уставни амандмани који су омогућили усвајање закона.

Косовски медији су пренијели да је потврда о сједишту Специјалног суда умјесто из Холандије стигла из Велике Британије.

"Скупштина косова је изгласала законе за формирање Специјалног суда за истрагу у вези сумњи у почињене ратне злочине у сукобу 1999 године, Косово се сагласило са формирањем међународног суда (Специјалног суда) у Хагу на коме ће ове сумње бити испитане", рекао је британски министар за Европу Давид Лидингстон.

Лидингстон је казао да ће ЕУ обезбиједити средства за рад Специјалног суда за злочине које је починила ОВК.

Опозиција је бојкотовала засједање парламента послије усвајања амандмана за уставне измјене којим је отворен пут за формирање Специјалног суда.