latinica  ћирилица
04/08/2015 |  17:13 | Аутор: СРНА

Суд сутра о укидању притвора Ивановићу

Основни суд у сјеверном дијелу Косовске Митровице требало би сутра да одлучује о приједлогу одбране да се лидеру Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливеру Ивановићу и још тројици Срба укине притвор и омогући одбрана са слободе.

- Пред судом је данас саслушан 45. свједок тужилаштва у процесу који се води против Ивановића и још четворице Срба, а наставак суђења заказан је за 10. септембар, потврдио је адвокат Љубомир Пантовић.

Пантовић је рекао да на основу исказа данашњег, као и два заштићена свједока, нема никаквих доказа у прилог кривице ни једног од петорице оптужених, јављају београдски медији.

- Суђење ће бити настављено 10. септембра, ми смо данас предали листу сведока одбране, остале колеге су, такође, то учиниле и мислим да ће у септембру почети саслушање сведока одбране, додао је Пантовић.

Он је подсјетио да су ови људи у притвору доста дуго, Ивановић више од годину и по дана, те потврдио да ће судије сутра рјешавати приједлог одбране о укидању притвора овим Србима да се бране са слободе.

Гаранције да ће Ивановић бити доступан овдашњем правосуђу у сваком тренутку, ако му се омогући одбрана са слободе раније је дала Влада Србије. У Еулексу су до сада сматрали да би он могао да утиче на свједоке ако га ослободе.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године.

Оптужницом су обухваћени и пензионисани пуковник Министарства унутрашњих послова Србије Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић, који су оптужени за убиство и покушај убиства.

Најстарији од њих Илија Вујачић једини се брани са слободе.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици предсједава судија из Румуније Роксана Комша, а сва петорица Срба изјаснили су се на почетку суђења да се не осећају кривим за дјела која им се стављају на терет.