latinica  ћирилица
04/08/2015 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Највећа прекривена ски стаза усред Дубаија

Дубаи, емират Саудијске Арабије познат по веома екстравагантним грађевинским пројектима, саопштио је данас да ће добити највећу покривену скијашку стазу на свијету, са пистом од 1,2 километара и највишом кулом за становање висине 711 метара.
Tуристички и стамбени пројекат, Мејдан Уан (Фото: thenational.ae) -
Tуристички и стамбени пројекат, Мејдан Уан (Фото: thenational.ae)

Овај нови туристички и стамбени пројекат, Мејдан Уан укључиваће такође фонтану од 420 метара, каква не постоји нигдје у свијету, огроман тржни центар, хотел са 325 соба и марину, наводи се у саопштењу власти ове арапске државе.

Вриједност овог пројекта, који ће се простирати на површини од 3,6 милиона квадратних метра на коме ће се мјеста наћи и за хиподром усред пустиње поред највише куле на свијету Бурџ Калифа од 825 метра висине, процијењена је на 25 миљарди дирхама (6,2 милијарди евра), преноси локални лист Ал Бајан.

У кули Бурџ Калифа смјештен су и пословне просторије док је ново кула намијењена искључиво за становање.

Прва фаза овог пројекта, који треба да привуче до 78.000 становника, биће завршена у наредних пет година како би се поклопила са Свјетском изложбом која ће се одржати 2020. у овом граду.

У Дубају постоји још једна вјештачка ски стаза изграђена 2005. у трговинском центру и која је засада највећа стаза те врсте у свијету.

- За град који непрестано гради нешто иновативно, овај прокат је од великог значаја за Дубаји и Арапске Емирате, објаснио је на сајту Нешенел главни за пројекат Мејдана Сеад Ал Тајер.

- Заложили смо се да изградимо дестинацију вишеструке намјене која ће превазиће свачија очекивања и која ће истовремено бити намијењена туристрима, житељима и свим путницима широм свијета, додао је он.

Захваљујући репутацији либералног града у конзервативној средини, Дубаи је постао пословни центар који привлачи предузећа и расељене који траже мјесто гдје да се настане на Блиском истоку.

Дубаи је је прошле године посјетило 13,2 милиона људи. Очекује се да ће га 2020. примити 20 милиона туриста.