latinica  ћирилица
04/08/2015 |  19:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Депозити се полако враћају у грчке банке

Грчке банке су евидентирале раст депозита од око милијарду евра након што су 20. јула ублажене контроле капитала, изјавио је данас званичник Банке Грчке који је, због осјетљивости теме, желио да остане анониман.

Извјештај и стрес тестови Европске централне банке биће завршени до средине октобра и показаће колике су потребе грчких банака за капиталом, рекао је званичник за агенцију "Блумберг".

Четири највеће грчке банке, Национална банка Грчке, Пиреус, Евробанка и Алфа банка, претрпјеле су пад акција од око 50 одсто јуче и данас, након што је Атинска берза отворена послије петонедјељне паузе.

Банкама су потребна додатна средства да би било омогућено укидање контрола капитала које су на снази од јуна, рекао је званичник.

Европски кредитори обећали су да ће снабдјети грчки банкарски сектор капиталом од 25 милијарди евра, што је, према процјенама аналитичара, довољна сума.

Депоненти грчких банака неће доприносити докапитализацији банака, нити ће бити наметнуто "шишање" депозита, додао је званичник.

Грчка очекује да ће споразум са међународним кредиторима о трећем пакету финансијске помоћи тој земљи бити закључен до 18. августа, док ће скицирање тог споразума почети већ сутра, изјавила је портпарол грчке владе Олга Геровасили.