latinica  ћирилица
05/08/2015 |  14:19 | Аутор: Б92

Одмор некад доноси више бриге него посао

Љетњи одмор требало би да је вријеме релаксације и прилика да се растеретимо од свих брига. Али за многе људе ситуација је управо супротна.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Чак 23 одсто људи враћа се са одмора под већим стресом него кад су кренули, а четвртини њих потребно је још два до три дана за адаптацију након повратка.

Резултати анкете коју је спровела британска национална институција показали су да је један од највећих узрока стреса претјерано трошење новца током одмора.

На листи слиједи пропуштање авионског лета, задржавање на путу, заборављање неке важне ствари и брига да ли ће осигурање успјети да покрије незгоду на путовању.

- Стрес који се јавља током одмора најчешће иазазивају нереална очекивања да ће одмор бити потпуно безбрижан - наводи неуропсихолог Дејвид Луис.

Путовања се начешће планирају мјесецима, а пар дана пред одмор хвата нас нека врста еуфорије, док на радном мјесту маштамо о томе како ћемо ускоро уживати.

Али бриге неће нестати само зато што лежите на сунцу, истиче Луис. Штавише, када ум слободно лута и нема уобичајених дневних активности које га окупирају, већа је шанса да ће га опсједнути неке друге занимације, попут бриге о новцу.

Ово додатно погоршава чињеница да се са одмора најчешће враћамо празних џепова, а многи потроше и знатно више него што су планирали, па "крпе крајеве" до почетка наредног мјесеца.

- Зато би најбоље било да се на одмору бавите различитим активностима, искористите прилику да научите неколико фраза из локалног језика, истражите културу мјеста које посјећујете и слично. Такође, најбоље би било да се са одмора вратите неколико дана прије поласка на посао како бисте имали времена да се привикнете на чињеницу да се налазите код куће и да су обавезе опет пред вама - савјетује Луис.