latinica  ћирилица
06/08/2015 |  08:37 | Аутор: РТС

Љута папричица продужиће вам живот

Људи који редовно једу љуту храну не само да продужавају свој животни вијек већ имају мање изгледа да оболе од тешких болести као што су рак, срчана и респираторна обољења, тврде кинески и британски научници.
Љуте папричице - Фото: илустрација
Љуте папричицеФото: илустрација

“Наша анализа указује на везу између конзумирања зачињене хране и дужине живота, као и смањеног морталитета“, истиче се у студији групе међународних истраживача објављеној у часопису "British Medical Journal".

Вишегодишње посматрање навика око 500 хиљада Кинеза, старости од 30 до 79 година, показало је да су особе које су скоро свакодневно јеле зачињену и љуту храну живјеле дуже и рјеђе обољевале од смртних болести.

“Наши резултати поткрепљују досадашња истраживања која су указивала на потенцијални заштитни утицај зачињење хране на људско здравље“, истичу истраживачи кинеске Академије медицинских наука и универзитета “Оксфорд“ и “Харвард“.

Они претпостављају да главну улогу има капсаицин, активна супстанца која се налази у љутим папричицама и која има антиоксидантно и антиупално дејство, што помаже у борби против гојазности и појаве рака.