latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:42 | Аутор: Агенције

Зависност ће убудуће лијечити само једна ињекција?

Научници су пронашли супстанцу која у мозгу ефикасно брише сјећања везана за коришћење дрога, пише "Дејли мејл".

Након сваког узимања психоактивне супстанце, у мозгу остају трагови у виду меморије везане за проживљено искуство.

Она је уједно разлог зашто лијечени зависници често поново долазе у искушење да се врате старом пороку мјесецима - а некад чак и годинама - након престанка конзумирања дроге.

Међутим, професорка Кортни Милер из истраживачког института “Scrips” могла би да буде на трагу ријешења овог проблема.

“Установили смо на који начин можемо да ометамо, а можда чак и обришемо сву меморију повезану са коришћењем дрога, остављајући друга сјећања нетакнута“, изјавила је недавно Милерова.

Њен научни тим је још 2013. године установио да наведена сјећања могу селективно бити обрисана нападањем актина, глобуларног протеина који улази у састав микрофиламената, тј. омогућава градивну основу меморије.

Примјену овог открића у терапеутске сврхе до сада је ограничавала чињеница да је присуство актина од виталног значаја за организам и да би узимање пилуле, која инхибира овај протеин, могло да има фаталне посљедице.

Милерова и њен тим у најновијој студији открили су да је могуће инхибирати актин на безбиједан начин.

Циљ је постигнут захваљујући супстанци званој блебистатин. Наиме, само једно убризгавање било је довољно да код животиња зависних од метамфетамина омета дугорочно складиштење меморија везаних за узимање дрога, односно да блокира релапс.

“Надамо се да ћемо комбинацијом традиционалне рехабилитационе терапије, терапије апстиненције и новог лијека смањити или у потпуности елиминисати релапс код пацијената зависних од метамфетамина након само једног третмана“, наводи Милерова.

Истраживање је објављено у часопису “Molecular Psychiatry“.