latinica  ћирилица
11/08/2015 |  11:37 | Аутор: СРНА

Галијашевић: МУП Српске наредна мета политички мотивисаних напада

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорио је да ће, послије систематског урушавања Обавјештајно-безбједносне агенције и Агенције за истраге и заштиту БиХ, наредна мета политички и исламистички мотивисаних напада бити МУП Републике Српске као једина институција која има потенцијала, организационих могућности и политичке воље да се бори против терориста у БиХ.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

"Сви сљедбеници терористичких идеологија и организација, баш као и њихови полтрони и сарадници, у наредном периоду појачаће нападе на МУП Српске, а на удару ће посебно бити способни и агилни министар Драган Лукач, као и Управа за борбу против тероризма", истиче Галијашевић.

Он каже да интернет постаје полигон са којег ће се "камењем бацати на МУП Српске", у чему предњаче портали "Сафф", "Пут вјерника", "Ислам Босна", као и други промотери вехабијске идеологије које несметано уређују бивши припадници Одреда "Ел муџахедин".

"`Сафф` и други интернет портали који пропагирају политику Бакира Изетбеговића настојаће у наредном периоду да нападима на МУП Српске, министра Лукача и његов тим сруше концепт одбране од тероризма, организованог криминала и вјерских екстремизама, плански изазивајући нестабилност уочи одржавања референдума о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Галијашевић.

Он је упозорио да су пред Српском, као и пред БиХ, тешко вријеме и изузетно сложене безбједносне прилике, које компликују криминализоване правосудне институције, девастиране безбједносне агенције на нивоу БиХ, неспособан министар безбједности БиХ, те снажна радикално-исламистичка мрежа подржана од владајуће СДА, као и истакнутих службеника америчке и британске амбасаде у Сарајеву.

"БиХ лошим безбједносним политикама и полтронским односом према енглеској и америчкој амбасади, те сарадњом са терористичким организацијама и идеологијама које управо ове двије амбасаде у Сарајеву подржавају, угрожава цијели европски континент и безбједност властитих грађана", тврди Галијашевић.

Он напомиње да "неспособни директор ОБА БиХ Алмир Џуво потпуно незаконито, у статусу вршиоца дужности, управља једином обавјештајном службом, а способни директор Сипе Горан Зубац је смијењен јер је мислио да агенција коју води има право и обавезу да хапси терористе, оне који их подржавају, као и ратне злочинце који су у протеклом рату давали подршку муџахединским злочинима и користили државне институције, посебно полицију, у сврху заштите тих злочина".

"Управо Зупчев покушај да ухапси високе функционере СДА који представљају мрежу подршке терористима и ратним злочинцима, попут Шемсудина Мехмедовића и Шефика Џаферовића, довео је до незапамћене криминалне, телефонске смјене директора агенције која треба да буде предводник у борби против тероризма и организованог криминала", истиче Галијашевић.

Он каже да је општепознато да је ту смјену успио издејствовати "корумпирани фундаменталиста Бакир Изетбеговић, особа која на радикалној исламистичкој и криминалној платформи може сасвим успјешно сарађивати са сунитском, Ердогановом Турском, баш као и са шиитском Исламском Републиком Иран, али и са Енглезима и Американцима који га штите и испуњавају му политичке жеље, гурајући БиХ у блато организованог криминала и тероризма".

"Изетбеговић је тиме реализовао своје предизборно обећање да ће Зупца смијенити са мјеста директора Сипе и, вјероватно, ухапсити. Тако је Изетбеговић, осим евидентног утицаја на органе правосуђа, остварио контролу и над Сипом. Шефик Џаферовић, Шемсудин Мехмедовић и други који имају везе са ратним злочином над Србима могу одахнути. И виновници нереда у Поточарима могу, такође, одахнути", сматра Галијашевић.

Он је оцијенио да се, истовремено, смјеном Зупца деморалишу сви припадници Сипе који желе да се ухвате у коштац са ратницима "Исламске државе".

"Акције типа `Дамаск` више не треба очекивати, одласци и, подједнако опасан, повратак сиријских ратника тећи ће неометано, а токо ће се одвијати и процес индоктринације младих идејама `Исламске државе`. Финансирање `Исламске државе` у БиХ ниједном акцијом полицијских и правосудних институција неће бити ометано", упозорио је Галијашевић.