latinica  ћирилица
12/08/2015 |  19:10 | Аутор: Агенције

Вакцина против грипа ускоро ће постати ствар прошлости?

Амерички научници установили су начин за јачање одбрамбеног система организма прије него што вирус продре у тијело, пише британски "Телеграф".
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Током експеримента спроведеног на мишевима, научници Универзитета у Охају открили су да појачана производња протеина "IFITM3" спријечава размножавање вируса грипа у тијелу.

Наиме, овај протеин производи се у великим количинама тек када вирус продре у тијело. Он штити организам тако што "зароби" вирус и спријечи настајање његове копије прије него што "уљез" буде уништен.

Али, примјеном одређених хемијских супстанци могуће је подстаћи производњу протеина "IFITM3" чак и прије него што дође до вирусне инфекције. На овај начин било би могуће пружити додатну заштиту осјетљивим групама пацијената, попут трудница и старијих особа.

Иако нови лијек неће бити примијењен на људима у скорије вријеме, доктор Џејон Јунт, стручњак за микробне инфекције и имунолошки систем на Универзитету у Охају и водећи аутор истраживања, наводи да научници сада имају циљ да развију нови метод превенције грипа који би био независан од постојећих вакцина.

“Ако би се у будућности јавила пандемија грипа попут оне коју смо доживјели у 2009. години, ова техника могла би да помогне људима који су нарочито осјетљиви и подложни инфекцији “, каже Јунт.

"Максимално дејство постигло би се када би лијек био употребљен прије инфекције јер овај метод, прије свега, спријечава инфекцију ћелија“, закључује професор.