latinica  ћирилица
16/08/2015 |  16:10 | Аутор: Агенције

Најчудније ствари које су нацисти урадили током своје владавине

Да ли сте знали колико су нацисти били опсједнути бебама и шта су све били спремни да ураде како би дошли до савршених будућих нараштаја аријеваца?
Нацисти - Фото: Wikipedia
НацистиФото: Wikipedia

Застрашујући злочини нацистичког режима никога не остављају равнодушним. Но, неки њихови потези су били јако чудни, попут смјешног покушаја атентата папе до пропале Гебелсове кампање у којој је тражио примјер “савршеног аријског дјетета“.

Операција Свети Хитлер: Отмица папе

Хитлерова самозаљубљеност до изражаја је дошла 1930-их година када је одлучио да у локалне католичке школе умјесто Иусуса разапетког на крст поставити своје слике.

Но, то му није било довољно па се одлучио отићи и корак даље и отети папу Пијеа XII који му није био наклоњен. Папа Пије XII 1943. додине почео је јавно осуђивати нацистичке нападе због кршења људских права.

Због тога је Хитлер у своју канцеларију позвао генерала СС трупа, Карла Волфа, приближио му се и рекао: “Желим да ти и твоје војне трупе заузмете Ватикан што је прије могуће, заштитите податке и умјетничке вриједности, а папу и курију одведете на сјевер“.

Укратко, план је био сљедећи: након што би нацистички војници заробили Ватикан и папу, пплан је био да се друга група увуче у Свети град и претвара се да су ослободиоци. Али, умјесто спашавања поглавара католичке цркве, они су требали да тврде како је прва група нациста заправо била група италијанских убица - кољача који би затим “случајно“ упуцали папу у хаосу који би услиједио, ако он не би пристао на сарадњу. Ако би ипак погнуо главу , одвели би га у Њемачку и закључали у дворац, те би за све окривили Италијане.

Међутим, план је Италијанима разоткрио сам генерал Волф, што их је с правом разљутило. Генерал је отишао толико далеко да је пристао и на интервју с локалним италијанским новинама Авенире у власништву католичке цркве, којима је рекао да је “лично од Хитлера примио наредбу о отмици Папе Пијеа XII“.

Најчуднији дио ове приче је, међутим, према историчару Роберту Кацу, што атентат на папу Пијеа XII Њемачкој не би донио никакве користи, па остаје неизвјесно да ли је Хитлер био спреман да све упрска из ината или је потајно желио папину капицу.

Галерија “изопачене умјетности“ која је постигла велики успјех

Прије него што је кукасти крст преплавио Њемачку, ова нација је доживела умјетничку ренесансу. Дадаизам и покрет Баухаус обузели су свијет попут олује, а умјетничка заједница у Њемачкој била је одсјечена од модерне умјетности.

Књиге су се почеле спаљивати, а умјетност је морала бити у складу с “нацистичким идеалима“, који би потврђивали аријевске вриједности у којима се хвали сјај и престиж фирера. Филмови и представе су цензурисани, опере отказиване, а слике заплијењене. Њемачка умјетничка сцена била је потпуно демолирана, а људи због тога нису били срећни.

Нацисти су знали да су људи бијесни због тих нових “креативних ограничења“, али су сматрали како су само у заблуди па су одлучили да им покажу “оно што желе“.

Тако су у Минхену организовали умјетничку изложбу под називом “Entartete Kunst“ или изопачена умјетност. У галерији се нашло преко 650 одузетих скулптура, слика и графика из јавних њемачких музеја, које су овде приказане као “срамотне“. Уз сваки експонат налазило се и објашњење зашто је оно инферироно и непожељно у свијету умјетности, али и нацистичком режиму.

Људи су одушевљено посјећивали изложбу, очекујући да ће коначно добити приказ недозвољене умјетности. Само у једном дану, кроз галерију је прошетало 36.000 посјетилаца који су потпуно игнорисали “Велику њемачку изложбу“ у близини.

Кад је галерија затворена, истакнута дјела су спаљена, одузета од нацистичких службеника или продата музејима на аукцијама. Нека од њих су сачувана и пронађена у музејима широм свијета, а "Entartete Kunst" многи и данас сматрају једном од најважнијих умјетничких изложби свих времена.

Хитлерове “савршене аријевске бебе“ биле су уствари Јевреји

Како би се Трећи рајх умилио људима, 1935. године Јозеф Гебелс, шеф нацистичке пропаганде, покренуо је националну кампању. Тражили су “савршену аријевску бебу“, тачно одређених карактеристика. Но оно што је Гебелс изабрао као идеал љепоте нацистичког дјетета није било бијело, плаве косе и плавих очију, него смеђокосо са смеђим очима.

Фотографија “нацистичког дјетета“ одмах је преплавила новине, а нашла се и на разгледницима, лецима и постерима свих облика.

И док је већина људи била прилично збуњена овим дјечјим лицем, Јакоб и Паулина Левинсон у најмању су руку били згрожени када су на насловници нацистичког породичног магазина “Sonne in Hause“ угледали своју ћерку Хеси, која је била - Јеврејка.

"Sonne in Hause“ (Фото: Wikipedia)

Нису ни слутили да ће истакнути берлински фотограф Ханс Балин, код којега су само пола године прије тога одвели своју млађу кћи на фотографисање, завршити на Гебелсовом конкурсу. Након што је Балин направио неколико снимака, родитељи су платили и отишли кући, те је за њих прича била завршена, а за Балина, који је заправо мрзео нацисте и хтио је да им смјести, тек је почела.

Фотографију мале Хеси пријавио је на Гебелсвом фото конкурс “савршеног аријевског дјетета“ и прошао. “Хтио сам да нацисти испадну смјешни“, признао је Балин касније. Животи Левинсонових су због цијеле приче били угрожени, па су побјегли у Литванију.

Иако су нацисти касније сазнали за своју грешку, никада нису открили ко је Хеси или гдје се крије њена породица. “Сада се томе могу насмијати. Али да су нацисти знали ко сам заиста, не бих била жива“, признала је прошле године 80-годишња Хеси која живи у Америци.

Нажалост, нацисти из тог случаја нису извукли поуку, па су сличну грешку направили нешто касније приказујући примјер “чистокрвног аријевског војника“ који је био полујевреј.

"Lebensborn" - нацистичка фабрика беба

Нацисти су изгледа били опсједнути бебама. Један од доказа је и програм “Lebensborn“ у склопу ког је рођено на хиљаде дјеце. Била је то нацистичка фабрика дјеце коју је осмислио Хајнрих Химлер.

Малишани су одгајани како би били у врхунском психичком стању, те су морали да задовоље нацистичке стандарде љепоте.

Према индоктринираном нацистичком режиму дјеца су била на строгој дијети, а косу би им, ако би медицинске сестре посумњале да почиње да мијењају боју и да неће бити сваршено плави, третирали ултраљубичастим свјетлом.

Дјеца су у програм долазила с различитих страна јер је влада подстицала СС-овце да се, током њемачких освајачких похода по Европи, 'зближе' са што љепшим дјевојкама. Оне које би затруднеле, послали би затим у једну од "Lebensborn" кућа. Њихова дјеца требала су бити изданци аријевске популације Њемачке и њених покорених земаља.

Невјенчане мајке могле су слободно остати и живјети са својом дјецом у кућама, али само толико дуго док су прихватале методе примјерене нацистичком начину живота. Напуштену дјецу су пак усвајале и одгајале њемачке породице. Неки малишани су чак отимани из околних земаља, ако су била довољно лијепа, а Пољаци процјењују како су на тај начин остали без више од 100.000 дјеце током рата.

Тамнија и “мање пожељна“ дјеца слана су у концентрационе логоре са својим родитељима. Исто правило важило је и за дјецу рођену код куће, а која нису била 'савршеног' њемачког изгледа или су одбијала нацистичко учење кад би били мало старији. Нажалост, завршили би у плинским коморама.

Процјењује се да је, с друге стране, током рата преживјело око 250.000 дјеце унутар "Lebensborn" програма.

Неки родитељи су у том програму видјели спас за своју дјецу, па су их предавали како не би завршили у концентрационим логорима. Додуше, многа од њих су једноставно одузета родитељима, иако су имала јеврејско поријекло. Изглед је био довољан за програм у ком се одрастало уз Хитлерову љубав и презир према јеврејској раси.

Након завршетка рата, савезници су пронашли неколико "Lebensborn" кућа пуних дјеце. Процјењује се да је неколико стотина хиљада дјеце било у овом програму, а само 25.000 их је опет спојено с биолошким родитељима.

Многи родитељи су током рата убијени, а било је и случајева дјеце која су одбила поновно спајање с правом породицом, вјерујући да су сами надмоћнији и “чишће расе“, што указује колико је било моћно нацистичко испирање мозга, пише Бизнис инсајдер.