latinica  ћирилица
17/08/2015 |  15:37 | Аутор: Б92

Соларни систем је имао пету џиновску планету?

Четири џиновске гасовите планете у нашем соларном систему - Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун највјероватније су некада имале и петог "рођака" који је највјероватније из Сунчевог система нестао након судара са Нептуном, пише "Хафингтон пост".
Планета - илустрација  (Фото:Thinkstock) -
Планета - илустрација (Фото:Thinkstock)

Непосредни докази који упућују на овакав сценарио крију се у необичним групама ледених објеката у Кајперовом појасу, названих "кернели".

Ову пространу област чине примордијални остаци Сунчевог система који иза границе Нептунове орбите круже око Сунца.

- Кајперов појас нуди нам савршен траг за разумијевање тога како је соларни систем еволуирао од свог настанка - наводи доктор Дејвид Несворни, астроном Истраживачког центра "Саутвест" у Колораду и водећи аутор истраживања.

Несворни је осмислио компјутерску симулацију која приказује како су Нептун и ледени објекти изгледали прије 4 милијарде година.

Научници сматрају да су ова тијела у то вријеме била надомак гравитационог дејства Нептуна. Али, судећи према симулацији, догодило се нешто што је проузроковало измјештање кернела на њихову садашњу локацију.

Ту на сцену ступа изгубљена планета: симулација указује на то да је у Сунчевом систему највјероватније постојала још једна планета која се сударила са Нептуном и проузроковала раздвајање ове планете и ледених тијела.

- Локација и величина Нептуновог скока у овом моделу прилично се поклапају са путањом неопходном за формирање кернела - каже Несворни.

Према симулацији, не постоји могућност да је мистериозна планета једна од већ постојећих у Сунчевом систему. Она је највјероватније избачена из система након сусрета са Нептуном.