latinica  ћирилица
19/08/2015 |  15:33 | Аутор: Б92

Проблеми са спавањем које не смијете игнорисати

Ако сте примијетили било који од ових пет симптома, требало би да се обратите љекару.

Мање поремећаје у спавању можете да излијечите само након једне терапије, сугеришу британска истраживања. Међутим, већина људи негира своје проблеме са спавањем, мислећи да су у питању небитни, безопасни пролазни проблемчићи, а у међувремену ови поремећаји се претворе у озбиљне невоље.

Стога обратите пажњу на сљедеће симптоме:

Не спавате током ноћи

Често буђење у току ноћи може да буде знак да имате апнеју. Није битно да ли се будите на сваких пет минута или на сваких сат времена. Ако вас овакво парцијално спавање чини уморним и поломљеним наредног јутра, онда је то проблем и морате да посјетите љекара.

Будите се због ноћних мора

Ако се константно будите због ноћних мора,ово може такође да буде индикатор апнеје.Током ноћи, смјењују се фазе сна. У РЕМ фази, која је позната и као брзо помјерање очију, ваши мишићи, који држе дисајне путе отвореним постану парализовани и могу да доведу до колапса. Ваш мозак узима овај осјећај гушења и укључује га у садржај ваших снова.

Имате јутарње главобоље

Јутарња мигрена може такође да буде показатељ средњег облика апнеје, који је познат као синдром отпорности дисајних путева. Ако не удишете и издишете правилно, не добијате довољну дозу угљендиоксида. И онда се будите с главобољом.

Шкргућете зубима

Ако ноћу шкргућете зубима,то вјероватно значи да вас стрес спречава да се ноћу наспавате. Иако можда нисте свјесни тога, ви сте у току овог процеса свакако свјесни.

Ово се дешава током кратких будних периода током ноћи. Ако вас нешто мучи, ви се пробудите и несвјесно крећете да стежете вилицу и да шкргућете зубима.

Радите ствари којих се послије не сјећате

Да ли вам ујутру препричавају ствари које сте радили претходну ноћ, а ви се не сјећате? Ако нисте пили алкохол претходну ноћ, онда је могуће да се ради о поремећају парасомније, који обухвата ненормалне ствари које радите док спавате. У овај поремећај спадају и ходање у сну тј. мјесечарење.