latinica  ћирилица
19/08/2015 |  20:00 | Аутор: Б92

Мрави: Меркелова, упомоћ!

Око 500.000 мрава је у Њемачкој, у организацији Свјетског фонда за заштиту природе (WWF), "демонстрирало" за спас Амазонске шуме чији опстанак угрожава све интензивнија економска активност.
Мрави, Меркелова, упомоћ! (фото:YouTube Screenshot) -
Мрави, Меркелова, упомоћ! (фото:YouTube Screenshot)

Овај мали, али веома импресивни протест одржан је у уторак у зоолошком врту у Келну гдје је "дефиловало" пола милиона инсеката који су, умјесто плаката, носили листове на којима је писало "Спасимо Амазонију", "Меркелова, упомоћ!" и "Солидарност".

У поворци су били јужноамерички мрави сјекачи лишћа, познати под именом Ата, који живе у тропским областима, посебно у Амазонској шуми.

Мрављим протестом, WWF је желео да упозори на план бразилске владе да дозволи привредну експлоатацију дијелова садашњих природних резервата.

Циљ невладине организације је био да сензибилизује њемачку јавност пред сутрашњи сусрет њемачке канцеларке Ангеле Меркел са предсједницом Бразила Дилмом Русеф.

- Њемачка влада мора да искористи тај сусрет како би подстакла колективне напоре у корист заштите амазонске тропске шуме - изјавио је Кристоф Хајнрих, представник WWF за Њемачку.

Бројни научници упозоравају да је стање Амазонске шуме алармантно. Недавна студија, објављена у часопису "Nature", открила је да Амазонска шума абсорбује два пута мање CO2 него прије 25 година, што пријети да још више погорша посљедице планетарног загријавања.