latinica  ћирилица
21/08/2015 |  15:51 | Аутор: Б92

Утицај исхране на развој болести код старих

Научник Џин Бауман, шеф Одјељења за когнитивно здравље и деменције Нестле института здравствених наука, одиграо је кључну улогу у оснивању првог истраживачког центра "Professional Interest Area", посвећеног нутриционизму, метаболизму и деменцији.

Центар ће функционисати у оквиру Међународног друштва Алцхајмерове асоцијације за унапређење истраживања и лијечења обољелих од Алцхајмерове болести, а његови научници настојаће да открију утицај исхране и метаболизма на деменцију и тако допринесу лијечењу можданих обољења.

- Центар ПИА имаће кључну улогу у повезивању стручњака и љекара, промовисаће сарадњу и омогућиће члановима да дијеле најновија сазнања из ове области - поручује Ед Битџ, шеф Нестле института здравствених наука.

Постоји потреба јавности да се сазнају поуздане информације о праксама у исхрани које би смањиле ризик од Алцхајмеровој болести. Велики број научних открића говори о вези између исхране и различитих обољења, али је потребно спровести још истраживања.

- Прије петнаест година скоро 600 милиона људи широм свијета имало је 60 или више година, а процјењује се да ће 2025. године та цифра достићи чак 1,2 милијарде - објашњава Бауман.

- Продужени животни вијек заправо представља тријумф модерног друштва, али са друге стране, много више појединаца биће изложено ризику од развијања хроничних болести усљед старења - додаје он.

Међународно друштво Алцхајмерове асоцијације за унапређење истраживања и лијечења обољелих од Алцхајмерове болести је водећа здравствена организација која се бави истраживањем, подршком и негом обољелих од Алцхајмерове болести.

Истраживачки центар "Professional Interest Area" у саставу ове организације повезаће научнике са љекарима и омогућиће више информација за доношење одлука о томе како исхрана утиче на ризик од деменције. Такође, допринијеће бољој координацији свих истраживања на ову тему.