latinica  ћирилица
21/08/2015 |  17:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмањи бакшиш остављају Французи, највећи Американци

Француски туристи заузимају неславно прво мјесто по недарежљивости, када је ријеч о обичају остављања бакшиша у ресторанима, показало је истраживање британске осигуравајуће куће Дајрект лајн.

Слиједе Британци и Италијани, показала је анкета спроведена у великим туристичким дестинацијама, као што је Барселона, Лас Вегас, Париз, Сао Пауло, Ибица, пише француски лист Фигаро.

Студија је открила да водеће мјесто по висини бакшиша заузимају амерички туристи, за које је та пракса дио културе, заједно с Аргентинцима, који остављају напојницу у просјеку 13 одсто од износа рачуна, док је свјетски просјек 11 одсто.

На другом мјесту у свијету по издашности према особљу ресторана налазе се Нијемци, а трећу позицију заузимају Руси.

Како се наводи у истраживању, енглески туристи су међу најмање дарежљивима. Више од 30 одсто њих плаћа свој рачун у тачно наведеном износу, а када остављају напојницу, она износи око седам одсто од износа рачуна.

Ипак, по шкртости предњаче Французи, чији бакшиш не прелази 5,0 одсто. За посљедње двије године, број француских туриста који његују манир остављања напојнице у угоститељским објектима пала је са 16 одсто на 7,0 одсто. Оно што плаћају, већ је доста скупо, сматрају француски гости.

Такође, један од разлога за одустајање од те "праксе" лежи у томе што се у Француској сматра да су они који обављају послове у ресторанима плаћени тачно колико је потребно или имају бар минималац, што није свуда случај.

Како наводи исти извор, у неким свјетским туристичким дестинацијама, остављање напојнице ипак није пожељно, као на примјер у Јапану или Кини, гдје се то сматра увредљивим.

Исто тако, давање бакшиша више није дио обичаја у Данској, ни у Финској.

На другој страни, извјесне напојнице обавезне су у Канади, Мексику, САД-у и Великој Британији. Такође су пожељне у Итаљи, Шпанији, Њемачкој, Тунису и Бразилу. И најзад, иако нису очекиване у Француској и Белгији, не значи да су ту мање цијењене.