latinica  ћирилица
22/08/2015 |  13:55 | Аутор: СРНА

Чепурин: Помоћ Москве за превазилажење мигрантске кризе

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да ће Русија бити уз Србију у мигрантској кризи и помагати конкретним акцијама да се она превазиђе.

Он је након обиласка Прихватног центра за мигранте у Кањижи у пратњи министра за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Србије Александра Вулина захвалио Србији што на хуман и цивилизован начин прима мигранте.

"Знамо разлог масовног таласа миграната. Он је одраз `арапског пролећа` које се као бумеранг враћа тамо одакле је почело. Али, мигранте треба да посматрамо као људе и у том правцу усмјеримо све наше активности", истакао је Чепурин.

Он је додао да, прије свега, треба вратити мир у регију из које талас миграната долази и нагласио да је то међународно питање.

Вулин је захвалио Руско-српском хуманитарном центру из Ниша на помоћи за центре у Кањижи и Прешеву и нагласио да овај транзитни центар уз њихову помоћ дневно може да прими и до 1.400 људи.

"Кроз Србију је од почетка године до 20. августа прошло 89.998, а само у августу више од 23.000 тражилаца азила", упозорио је Вулин.