latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:03 | Аутор: СРНА

Витамин Д повезан са мултипла склерозом

Људи који су генетски склони ниском нивоу витамина Д изложени су повећаном ризику од мултипла склерозе, показују резултати новог истраживања.

Научници су проучили ДНК профиле неколико десетина хиљада људи европског поријекла и дошли до закључка који подржава теорију да је витамин Д повезан са овом болешћу.

Већ су покренути тестови да би се утврдило да ли давање додатног витамина Д људима може да спријечи или ублажи мултипла склерозу, пренио је Би-Би-Си.

Стручњаци кажу да још нема коначног закључка и да је могуће да окружење и генетски фактори имају улогу у настанку ове болести која захвата нерве у мозгу и кичменој мождини.

научници су упозорили да би, ако постоји сумња да особа не добија довољно витамина Д кроз излагање Сунцу, она треба да се јави свом љекару, пошто прекомјерно узимање овог витамина може да буде опасно.

Витамин Д важан је за здравље костију, а људско тијело га производи када је изложено свјетлости Сунца. Дио овог витамина уносимо кроз храну, попут рибе, јаја и цереалија.

Научници су утврдили да је мултипла склероза чешћа у земљама које имају мање сунчаних дана и које су даље од екватора.

Ново истраживање провели су стручњаци са Универзитета Мегил у Канади, а резултати су објављени у журналу "ПЛОС медисин".