latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:23 | Аутор: Б92

Хрватска: Поново оштећен православни храм у Карловцу

Непозната особа оштетила је током провале дрвена врата храма Светог Николе у Карловцу, што је већ четврта провала у тај објекат Српске православне цркве.

То је потврдио нови старјешина храма игуман Георгије Станковић, уз напомену да починиоци нису пронађени.

Игуман Грегорије прецизира да, за разлику од претходног обијања када је причињена велика штета, овог пута унутар објекта ништа није уништено, ни отуђено.

"Штета је нешто преко 2.000 куна. Али, подсјећам да је ово једини вјерски објекат у Карловцу који се скрнави. Притом полиција не проналази почиониоце", наводи старјешина храма.

И карловачка полиција потврдила је да је непозната особа провалила у храм у градској четврти Звезда, при чему је почињена материјална штета од неколико хиљада куна.

Игуман Георгије подсјећа да је то четврта провала и једно у низу скрвнављења, каменовања прозора, писања усташких знакова и графита с порукама мржње, па поставља питање да ли изгреди носе поруку о "неприхватљивости православног душебрижништва у Карловцу".

Горњокарловачка епархија на својој интернет страници напомиње да је храм Св. Николе сједиште црквеног и административног живота те епархије, истичући како се овим и ранијим нападима поручује православном епископу да му није мјесто у историјској резиденцији у центру Карловца, која је у фази обнове и која му неће донијети безбједност за живот и рад.

"Ако узмемо у обзир жалосну и непотребну националну и вјерску нетрпељивост у Хрватској, видјећемо да и овај догађај, као и претходни, није хронична ескалација криминала, него симптом акутног проблема који постоји у националним и вјерским фракцијама", наводе из епархије.

Истичу, такође, да скрнављење светога храма, макар и у пијаном стању, као и ширење мржње и вријеђање свједочи "да смо далеко од Христа и јевенђеља - ма ко били и како се крстили".

Линта осудио скрнављење храма Светог Николе у Карловцу

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта најоштрије је данас осудио скрнављење православног храма Светог Николе у Карловцу у који је провалила непозната особа, наводећи да је то заправо јасна порука епископу горњокарловачком Герасиму и преосталим Србима да им није мјесто у Карловцу.

Линта је затражио од Европске уније да одлучно реагује према званичном Загребу како би се зауставила растућа нетрпељивост према Србима.

Линта подсјећа да је ријеч о четвртој провали у тај објекат Српске православне цркве, а да у претходна три инцидента хрватска полиција и тужилаштво нису нашли починиоце.

"Страшна је чињеница да хрватска полиција и тужилаштво не санкционишу овакве и бројне друге инциденте са антисрпском позадином и тиме отворено крше сопствени Устав, законе и европске вриједности", рекао је Линта.

Он је упозорио да свако некажњено насиље води новом и све бруталнијем насиљу, те да је ширење националне и вјерске мржње само наставак догађаја који су се десили у Карловцу претходна три пута.

"Ако ЕУ не буде извршила снажан притисак на Хрватску постоји реална опасност да Срби почну да се исељавају, што би представљало крах европских прича о заштити права националих мањина и мањинских народа у 28. чланици Уније", поручио је Линта.

Он је додао да ЕУ мора озбиљно да схвати бројне поруке мржње према Србима и њиховим светињама и изврши притисак на Хрватску како би се зауставила антисрпска кампања и рехабилитација усташтва.