latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:02 | Аутор: Агенције

Плач нам помаже да се боље осјећамо

Смијех је најбољи лијек. Али и ако се добро исплачемо, помаже.

Студија холандских научника каже да плач можда мијења хемију у људском мозгу. Друга могућност је да је олакшање наступило због тога што се након плача више трудимо да будемо што срећнији. Без обзира на то који је разлог, добро је плакати.

Шездесет учесника истраживања снимано је док су гледали два тужна филма, а праћени су и најмањи наговјештаји суза. Упитани су како су се осјећали на почетку и на крају појединог филма. Снимци су показали да чешће и лакше плачу жене. Особе које нису плакале изјавиле су да нема разлике у томе како се осјећају прије и након гледања филма. Они који су сузбијали сузе били су тужнији него прије гледања филма.

Туга није дуго трајала и након двадесетак минута вратило им се расположење. Штавише, из сата у сат били су боље воље. Амир Грачанин са универзитета Тилбург у Холандији казао је да је могуће да плакање ослобађа хемикалију звану окситоцин. И опет друга могућност је да су се људи, тужни након филма, покушавали што прије орасположити.

На крају, можда волонтери и нису били објективно срећнији на крају експеримента, али су мислили да јесу, јер им се расположење побољшало у кратком року.

Ранија истраживања показала су колико смијех помаже, јер већ гледање комедије од пола сата одстрањује стрес и подстиче здравље срца. Чак и ишчекивање гледања нечег смјешног подиже нивое ендорфина и подиже ниво хормона који јачају имуноолсшки систем за борбу против болести.

Аутор студије др Ли Берк са универзитета Лома Линда у Калифорнији истиче да је изузетно важно смијати се током дана. Како кренемо у школу, сви нам кажу да живот постаје озбиљан и да не смијемо бити луцкасти. А врло је реално да и смијех и плач ослобађају од стреса.