latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:46 | Аутор: РТРС

К. Дубица: 120 година Храма Св. апостола Петра и Павла (ВИДЕО)

У Козарској Дубици данас је обиљежено 120 година постојања Храма Светих апостола Петра и Павла. Свету архијерејску литургију, служио је владика бањалучки господин Јефрем. Владика Јефрем, данас је освештао и обновљен и дограђен објекат некадашњег парохијског дома, који ће дјеловати као Светосавки омладински центар при овом храму.
К.Дубица - обнова цркве - Фото: РТРС
К.Дубица - обнова црквеФото: РТРС

Светосавски омладински центар у свом саставу имаће дјечији православни вртић, салу за одрасле и коначиште за госте. Реконструкција је почела 2011. године, а завршена четири године послије, захваљујући донацијама грађана, појединаца, али и институција.

Досадашње листе чекања за мјесто у дубичком вртићу постају прошлост. Са новим вртићем у склопу Светосавског омладинског центра, капацитет обданишта "Пчелица" проширен је за још 50 малишана.

35 најмлађих Дубичана, од септембра, биће први полазници новог вртића , у којем ће имати скоро исти васпитни програм као и у централном вртићу.

Сандра Латиновић, директорица дјечијег вртића "Пчелица", рекла је да ће програм бити исти, с тим да ће дјеца имати два пута седмично часове вјеронауке.

Овај објекат располаже простором од 420 квадратних метара . На реконструкцију, изградњу и опремање, утрошено је 450 хиљада марака.

Гојко Слијепчевић, парох из Козарске Дубице рекао је да за завршетак објекта недостаје још око 50 хиљада марака.

- Највећи дио практично средстава дала су разна министарства у оквиру владе РС и грађани сами. Није мали дио којим је учествовала општина - рекао је начелник општине Козарска Дубица, Миле Злојутро.

Осим предсједника Републике Српске, Милорада Додика, признање архијерејска грамата, од владике бањалучког господина Јефрема, додијељено је појединцима и институцијама за допринос у обнови и изградњи Светосавског омладинског центра.

- У овом моменту у нашем народу нема ни један важнији посао него побринути се о млађој генерацији која долази - рекао је владика бањалучки Господин Јефрем. 

- Ми смо дали значајан допринос помажући овај објекат а и многе друге објекте који су грађени у организацији вриједних људи наше Српске православне цркве - рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић 

Поводом освештења Светосавског омладинског центра и 120. годишњице изградње првог православног храма у Козарској Дубици, служена је Света архијерејска литургија коју је предводио владика бањалучки господин Јефрем.