latinica  ћирилица
29/08/2015 |  21:46 | Аутор: РТРС

Помоћ из Фонда солидарности за Шамац, Модричу и Вукосавље (ВИДЕО)

Фонд солидарности за обнову Српске исплатио је додатних пет милиона марака општинама и градовима који су у прошлогодишњим мајским поплавама претрпјели велику материјалну штету. Средства су исплаћена 41 локалној заједници за надокнаду материјалних трошкова насталих током санирања посљедица поплава.
Шамац под водом (архив) - Фото: РТРС
Шамац под водом (архив)Фото: РТРС

Катастрофалне поплаве су Шамцу причиниле директну штету од 100 милиона марака, док је индиректна штета много већа. Средства Фонда солидарности од 724 хиљаде марака биће утрошена за стабилизацију буџета и исплату дуговања добављачима који су помагали Шамчанима током поплава. На сличан начин новац из Фонда солидарности биће утрошен и у Модричи и Вукосављу.

У вријеме мајске катастрофе, када су град и 15 села били под водом, општински штаб Цивилне заштите, уз помоћ Владе РС и међународне заједнице, организовао је помоћ за становништво. У тим данима, нико није оскудијевао у храни, лијековима, средствима за хигијену.

Материјални трошкови настали за вријеме поплаве, током чишћења града и оспособљавања рада јавних институција, биће санирани средствима Фонда солидарности од 724 хиљаде марака.

- Скоро половину тих средстава ћемо употријебити за плаћање пореза и доприноса које смо били у закашњењу због самих поплава, а преостали дио износа на добављаче који су нам у самој поплави били нужни - каже Саво Минић, начелник Општине Шамац.

Фонд солидарности, путем платних картица вриједности 13 и по милиона марака, помогао је обнову три хиљаде домаћинстава. Влада Републике Српске, посредством ресорних министарства у обнову Дома здравља, пољопривредних газдинстава и водопривредних објеката до сада је уложила 6 милиона марака.

У Модричи су прошлогодишње поплаве причиниле штету од око 27 милиона марака. Оштећено је 700 домаћинстава. Ваучери Фонда солидарности, од три милиона марака, утрошени су за обнову кућа и станова.

Младен Крекић, нечелник Општине Модрича, каже да мисли да та општина нема дуговања и да ће та средства бити укалкулисана у дио средстава из буџетске потрошње.

Општина Вукосавље је у прошлогодишњим поплавама претрпјела је штету од 9 милиона и 600 хиљада марака. Обнову стамбених објеката Фонд солидарности је помогао са милион марака, а санирање материјалних трошкова током поплаве сада са 69.500 марака.