latinica  ћирилица
31/08/2015 |  18:51 | Аутор: РТРС

Политичка сцена Српске-викенд престројавања у странкама (ВИДЕО)

Чини се да су политичке странке увелико почеле са припремом терена за локалне изборе.
Град Бањалука - Фото: РТРС
Град БањалукаФото: РТРС

СНСД је ставио тачку на кадровска питања. Изабрано је најуже руководство странке – потпредсједници и Предсједништво.

С друге стране, СДС у проблемима. Предсједник бањалучког Градског одбора Огњен Тадић, због неодстатака кворума, спријечен да спроведе свој план.

Тих проблема нема Изворни СДС. У препуној дворани формиран је Општински одбор странке у Градишци.

Идемо редом: СНСД је експресно изабрао најуже руководство странке. Да је при доношењу одлука и расподјели функција показано јединство, потврдио је, одмах након сједице Главног одбора, лидер странке Милорад Додик. Како је новинаре и данас интересовао статус Игора Радојичића, Додик је рекао да је Радојичић предсједник Градске организације, једне од најмоћнијих и најјачих, која тражи много оперативног рада, поготово сада у припремама за предстојеће изборе.

Да руководи најмоћнијом организацијом у Републици Српској и да су на прагу још једни локални избори, зна и Радојичић који, без медијске помпе, увелико води кампању за своју странку у највећем граду Српске.

У борби за власт у Бањалуци – Огњен Тадић подигао је бијелу заставу. Да ли је занесен свјетлима Сарајево града или је страх од ривалства, углавном, не жели више да руководи Градским одбором у Бањалуци. За свог насљедника изабрао је Бранка Бланушу, што је изазавало незадовољство у странци. За раскол, Огњен Тадић је оптужио бивше страначке колеге који су, због политике руководства странке, СДС напустили.

"Имали смо на леђима људе типа Стевнадића који су радили. Све у том периоду да направе раскол у странци, да праве личне кампање и да нам направе проблеме", рекао је Тадић.

Посланик Слободног српског демократског клуба у Народној скупштини Српске Ненад Стевандић одговара: "Што се тиче скупштинске Градског одбора СДС-а, гдје сам чуо да сам неколико пута беспотребно помињан, уколико се СДС одлучио да држи кворум Бакиру Изетбеговићу на његовој скупштини на конгресу СДА, онда не може очекивати да чланство СДС-а, које баштини патриотизам и националну политику држи кворум таквом руководству. Тако да издајничка политика мора да се плати".

Док бањалучки СДС муку мучи са кворумом, тек оформљени Изворни СДС са тим, бар за сада, нема проблема. Конституисање Општинског одбора у Градишци било је испуњено до посљедњег мјеста у сали Културног центра. Очекују да ће и Слободни демократски српски клуб у Народној скупштини до краја године бити и богатији.

Славко Дуњић, предсједник Политичког савјета Изворног СДС-а, рекао је да послије данашњег великог Сабора СДС-Изворног СДС-а неће бити тешко, те да се нада да ће многи пријатељи из Клуба посланика СДС-а, ускоро и улазити у њега.

Велики догађај, како га Дуњић назва, добио је подршку и првог предсједника Народне скупштине Момчила Крајишника. Дешавања у сали, каже, подсјетила су га на времена стварања СДС-а и Републике Српске. Сада жали због нејединства странке.

Обрачун политичких партија у Српској послије октобарских избора настављен је на локалном нивоу. У неким општинама су већ прекомпоноване скупштинске већине. Она попут Градишке је чекала судски епилог. А до локалних избора је више од годину дана. Промјене страначких дресова, незванично, тек предстоје. И то већ у септембру и поново у СДС-у.