latinica  ћирилица
31/08/2015 |  18:56 | Аутор: СРНА

Вулин: Транзитни прихватни центар за избјеглице у Суботици

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин најавио је данас ће у Суботици бити отворен транзитни прихватни центар за избјеглице, капацитета до 200 особа.
Александар Вулин - Фото: Screenshot
Александар ВулинФото: Screenshot

Он је приликом посјете напуштеној Циглани у Суботици, гдје се окупљају мигранти из ратом захваћених подручја, рекао да ће центар бити отворен у наредних мјесец и по дана, да ће бити привременог карактера и поновио да Србија не прави трајне смјештајне капацитете за мигранте.

Вулин је навео да ће новац за уређење будућег центра обезбиједити донатори, те да се за то неће трошити буџетска средства, истичући да је политика Владе Србије да највећи дио трошкова мигрантске кризе сносе представници међународне заједнице, преносе медији.

"Ово јесте велико оптерећење за буџет Србије, мигрантска криза је велико оптерећење за све наше службе, за сва министарства. Ми се за ово нисмо спремали, за ово нико није могао да буде спреман, али смо се показали као веома организовани, као хумани, као неко ко је у стању да мобилише и међународу заједницу, али и сопствене снаге", рекао је Вулин.

Он је навео да ће будући објекат за мигранте, који ће бити на бити на ободу Суботице, помоћи мигрантима током зиме, те да ће допринијети томе да се не узнемирава свакодневни живот грађана у Војводини.

Вулин каже да су грађани Србије хумани људи који су до јуче гледали колоне од 250.000 избјеглих и протјераних из Хрватске, те да у Србији и даље има 220.000 интерно расељених, те 40.000 оних који формално имају статус избјеглица.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи оцијенио је да би се на будућој локацији центра могло смјестити од 150 до 200 миграната у току предстојећег зимског периода.

"Суботица може да прихвати да то буде један пункт за помоћ мигрантима, али никако прихватни центар, никако камп за мигранте. У том смислу смо нашли адекватно решење које испуњава све услове и сада је на нама да у следећих месец, месец и по дана заиста доведемо тај објекат у стање да задовољава све услове", рекао је Маглаи.