latinica  ћирилица
31/08/2015 |  20:18 | Аутор: Б92

Њујорк тајмс: САД губе од Русије у трци за Арктик

Борбу око арктичке територије са њеним природним ресурсима и новим трговачким путевима већ упоређују са Хладним ратом, пише „Њујорк тајмс“.

При томе, амерички чиновници и аналитичари наводе да у тој трци САД заостају за другим земљама, прије свих за Русијом.

Лист наводи да Обалска стража Аљаске нема довољно бродова да истовремено активно прати поморски саобраћај преко Беринговог мореуза и да контролише риболов у региону, као и да обалска флота, укључујући два ледоломца, застајрева.

Комуникација на горњим ширинама је неразвијена, нема дубоководних лука. За све то су потребне инвестиције, које су годинама недостајале због политичких спорова, буџетских ограничења и бирократије.

“Ово није први пут да вичемо да земља нема могућности за подршку значајнијем присуству на Арктику“, наводи командант Обалске страже адмирал Пол Заканфт.

Русија већ, примјећује “Њујорк тајмс“, гради десет станица за потрагу и спасавање у арктичком региону и повећава војно присуство, обнављајући совјетске базе. Амерички војни званичници са зебњом гледају на то.

Америчка војска размишља о смањењу двије бригаде на Арктику, док је ратна морнарица САД признала да има слабо искуство у операцијама на Арктику.

Осим тога, Русија је поднијела захтјев за проширење граница арктичког појаса у складу са конвенцијом УН о поморском праву, у исто вријеме док САД ту конвенцију чак нису ни ратификовале.

“САД чак нису ни ушле у ту игру“, сматра адмирал у оставци Роберт Пап, који је раније командовао Обалском стражом САД, а сада је специјални представник Стејт департмента за питања сарадње на Арктику.

“Желио бих да и САД ураде нешто од онога што ради Русија: нове базе, телекомуникације, истраживачко-спасилачке могућности“, нагласио је Пап. Он наводи да током Хладног рата, када је СССР послао сателит у космос, САД нису сједиле скрштених руку, говорећи: “Браво, мајко Русијо“.

Питање о будућности Арктика нашло се у центру новог геополитичког сукоба кији је подијелио САД и њихове савезнике на једну страну и Русију на другу, наводи “Њујорк тајмс“.

Интересантно је да је извјештај америчког Центра за стратешка и међународна истраживања, који је посвећен акцијама Русије на Арктику, добио назив “Нова ледена завјеса“.