latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:15 | Аутор: РТРС

Почела нова школска година (ВИДЕО)

За основце и средњошколце у Републици Српској почела је нова школска година. Школско звоно огласиће се у 187 основних и 92 средње школе.
Ђаци прваци - први дан школе - Фото: РТРС
Ђаци прваци - први дан школеФото: РТРС

Наставу ће похађати 137 хиљада ученика, од којих 94 хиљаде у основним и 43 хиљаде ученика у средњим школама.

У школске клупе сјешће и 10. 422 првачића. Највише их је уписано у Бањалуци, Приједору и Добоју.

Око 160 ученика бошњачке националности данас неће кренути на наставу у школама у Врбањцима, Коњевић Пољу и Которском. Родитељи бошњачке дјеце кажу да нису ријешени њихови захтјеви у вези са увођењем националне групе предмета од другог до деветог разреда, запошљавањем бошњачких наставника, као ни у вези са, како кажу, увођењем босанског језика као званичног језика који уче њихова дјеца.

По распоред часова у подручну школу “Милан Ракић” у Которском, умјесто ученика дошли су њихови родитељи. Ученици ће сутра у школске клупе, а рјешење за босански језик, на којем инсистирају, тражиће се током школске године.

Представници родитеља истичу да су о овоме раније разговарали с ресорним министром и да је испоштовао све што су се договорили, али да проблем језика није на тај начин ријешен. 

Представница родитеља Ламија Мехмедовић рекла је за РТРС да су они рекли да би ми прихватили језик бошњачког народа и испоштовали уставну категорију када би то било једнако за све - значи када би то био језик српског народа и језик хрватског народа. Али, додаје, "ако је само за Бошњаке ми то не можемо прихватити, радије ми не желимо уопште да дјеца похађају језик бошњачког народа нити бошњачки језик... Родитељи су дошли да виде да ли ће у распореду бити језика бошњачког народа - видимо да га нема, значи да је министар испоштовао оно што смо се договорили, али проблем и даље остаје".

Ресорни министар Дане Малешевић рекао је претходно да вјерује да ће током септембра бити ријешени проблеми због којих ученици бошњачке националности не похађају наставу у школама у Српској, али и да очекује да министри свих кантона у Федерацији БиХ доставе податке колико српских ученика похађа наставу под истим условима у Федерацији.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић данас је посејтила Основну школу "Десанка Максимовић" у Трну у Лакташима.