latinica  ћирилица
01/09/2015 |  09:06 | Аутор: Агенције

Драган Човић у посјети Пекингу

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић данас почиње петодневну посјету Пекингу током које ће учествовати на свечаној прослави 70 година од побједе Кине над фашизмом и састати са кинеским предсједником Xи Јинпингом.
Драган Човић   (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Током боравка у Кини, Човић ће имати билатералне сусрете са предсједницима држава који учествују на свечаној прослави, те са кинеским привредницима, најављено је из Предсједништва БиХ.

Протоколом посјете предвиђено је да Човић разговара са управама кинеских компанија ""Huavei", Кинеском националном филателијском корпорацијом, фирмом "Zhong Xing"која производи опрему за телекомуникације и Кинеском машинском, инжењерском корпорацијом.

ЧОВИЋ: РЕКОНСТРУКЦИЈА САВЈЕТА МИНИСТАРА ЛОГИЧАН СЛИЈЕД

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је реконструкција Савјета министара БиХ логичан слијед догађаја у контексту нових именовања у Влади ФБиХ и стварања нове парламентарне већине.

"Разговарам са партнерима о функционисању извршне и законодавне власти на свим нивоима, па тако и о Савјету министара", истакао је Човић.

Он је за сарајевско "Ослобођење" рекао да се ФБиХ налази на прекретници и да садашњи тренутак захтијева од свих политичких актера да чине све оно што је потребно, у складу са властитим политичким капацитетом.

Човић је увјерен да је "апсолутно нужно надићи сва питања и односе персоналне природе у служби општег просперитета и европске перспективе БиХ" и у том контексту види и простор за унапређење односа између двије водеће бошњачке странке СДА и СББ у интересу стабилности ФБиХ и БиХ.

Понашање ДФ-а Човић је оцијенио политикантским, наводећи да је неопходно да ова странка коначно јасно и недвосмислено одлучи да ли ће подржати реформски пут БиХ "или ће га наставити опструисати првенствено злоупотребљавајући позицију потпредсједника ФБиХ".

"СДА има потребан легитимитет бошњачког бирачког тијела, а уз СББ он би био додатно ојачан на начин да који то не би могла учинити ниједна друга доминантно бошњачка странка. Осим тога, СББ је потврдио своје реформско опређељење и то је оно што је најважније, остало препуштам политичкој мудрости лидера двије највеће доминантно бошњачке политичке странке", закључио је Човић.

Он је додао да је са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем договорио да након свог повратка из Кине организују састанак носилаца извршне и законодавне власти у вези са реконструкцијом власти.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да се односи са Србијом стабилизују и развијају на начин као што је то био случај прије инцидента у Сребреници, када је на комеморацији 11. јула нападнут премијер Србије Александар Вучић.

"С тим циљем ћу ускоро реализовати сусрет и с предсједником Србије Томиславом Николићем, што ће створити претпоставке и за скору реализацију билатералног сусрета у којем би учествовало Предсједништво БиХ у пуном саставу", рекао је Човић.

Човић је оцијенио да је Вучићева иницијатива о заједничком дану сјећања на жртве, коју су премијер Хрватске Зоран Милановић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у старту одбили, добра, али "мало преурањена с обзиром на то да односе још оптерећују догађаји из ближе и даље прошлости".

Када је ријеч о хрватском блокирању извоза млијека из БиХ у ЕУ, Човић је рекао да ЕУ има развијене механизме којима се рјешавају таква питања.

"Надлежне институције Хрватске мораће понудити аргументе и квалитетно образложење зашто је уложен приговор. По свему судећи, мораћемо сачекати средину септембра, када ће о том приговору расправљати надлежни европски комитет. Увјерен сам у позитиван исход за БиХ и вјерујем да ће европске институцје врло брзо ријешти ову ситуацију", оцијенио је Човић.