latinica  ћирилица
01/09/2015 |  10:22 | Аутор: СРНА

Мађарска затворила главну жељезничку станицу за мигранте (ВИДЕО)

Главна међународна железничка станица у Будимпешти "Келети" (Источна), поново је, око 10 часова, отворена за саобраћај, али мигрантима још није дозвољено да у њу уђу, објавила је мађарска агенција МТИ.
Жељезничка станица у Будимпешти - Фото: AP
Жељезничка станица у БудимпештиФото: AP

 Извјештач мађарске агенције јавио је да је, док је мигрантима и даље забрањен улаз у станицу, осталим путницима дозвољено да се укрцају у возове за Беч.

Станица "Келети" била је јутрос привремено затворена, а од свих путника је затражено да је напусте, пошто је на стотине избјеглица покушало да уђе у возове за Аустрију и Њемачку.

Путници су преко разгласа обавијештени да са станице неће кренути ниједан воз нити ће у њу ући, јавио је репортер агенције АФП.

Обавјештење је уследило пошто је око 500 миграната - мушкараца, жена и дјеце - покушало да уђе у посљедњи воз за Беч.

Неколико стотина људи остало је да чека испред станице с које полазе сви возови за Аустрију и Њемачку, док је полиција блокирала главни улаз.

Ројтерс је накнадно јавио да је стотине гњевних миграната демонстрирало, тражећи поновно отварање станице и да им се омогући да отпутују за Њемачку.

Мигранти су махали картама, пљескали и викали, скандирајући "Њемачка, Њемачка", а полиција је формирала кордон на улазу у станицу, извјештава новинар британске агенције.

Владин портпарол Золтан Ковач је Ројтерсу на питање зашто је затворена станица, рекао да Мађарска покушава да примјењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и "шенгенску" визу.

Само у августу, 50.000 миграната и избјеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску.

Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Њемачкој.

Само током јучерашњег дана, 3.650 миграната стигло је возовима у Беч, што је највећи број за један дан од почетка године, саопштила је аустријска полиција.