latinica  ћирилица
01/09/2015 |  10:41 | Аутор: novosti.rs

У Србију стиже још 7.000 избјеглица

Нови талас азиланата са Блиског истока кренуо је од Грчке ка Србији, па према Мађарској и Европској унији. Вучић: Србија ће прихватити један број, ми не дижемо ограде. У Суботици нови прихватни центар
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

Нови талас од око 7.000 избјеглица са Блиског истока, из Грчке, преко Македоније, "балканском рутом", почео је од јуче да улази у Србију.

У понедјељак су из Ђевђелије, према Табановцу, "Македонске жељезнице" укључиле и специјалне композиције возова. Само до поднева је возовима отпремљено више од 2.000 избјеглица ка Србији.

Проблем поново настаје јер дневни капацитети за организован превоз миграната до границе са Србијом, возовима и аутобусима, досежу до 2.000 људи. Ако Грчка за један дан пропусти 5.000 миграната, за 3.000 људи неће бити мјеста, што рађа опасност од избијања нове кризе.

Истовремено, премијер Александар Вучић говорио је на Стратешком форуму на Бледу о томе да је Србија спремна да прихвати један број избјеглица док се не смири ситуација у ратом угроженим подручјима, ако ЕУ одреди квоте за сваку земљу чланицу.

- Србија ће прихватити један број миграната; по овоме смо више Европљани од неких других - написао је премијер у паузи скупа на свом "Твитер" профилу. - Ми не подижемо ограде. Србија је прва земља која региструје мигранте. Имамо прихватне центре и пружамо медицинску помоћ и храну.

Чека се помоћ

Министри унутрашњих послова земаља чланица Уније 14. септембра одржаће састанак на коме треба да заузму јединствен став поводом избјегличке кризе. Очекује се да ће том приликом Србији бити одобрена помоћ од милијарду евра.

Тако ће нови транзициони прихватни центар за избјеглице у наредних мјесец и по бити отворен и у Суботици. Центар ће моћи да прими до 200 особа, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Он је додао да ће центар бити привременог карактера и поновио да Србија не прави трајне смјештајне капацитете:

- Ово није криза коју смо ми изабрали и ови људи нису изабрали Србију да би остали у њој. Ми ћемо се тако и понашати, као што се и сада понашамо - хумано, у складу на највишим стандардима, али без обавезе да ове људе прихватимо трајно, а посебно без намјере да их терамо да остану тамо гдје они не желе да остану.

Нови објекат се налази на периферији Суботице и у власништву је града, а трошкове адаптације сносиће њемачки донатор (АСБ).

За то вријеме, сјеверни сусјед, Мађарска, три дана прије рока завршила је подизање бодљикаве жице дуж 175 километара државне међе, која би требало да спријечи илегалан улазак избјеглица. Ограда ће бити ојачана дрвеном баријером, високом четири метра. Мађарска најављује и да ће између бодљикаве жице и те палисаде, коју планира да подигне до 30. новембра, патролирати и војска и полиција.