latinica  ћирилица
01/09/2015 |  11:47 | Аутор: Б92

Русија почела војну интервенцију у Сирији

Русија је почела војну интервенцију у Сирији распоређивањем борбених летјелица у базу из које ће покренути нападе на положаје Исламске државе и побуњеника.
Руски авиони    (Фото: РАС) -
Руски авиони (Фото: РАС)

Руски пилоти борбених авиона и хеликоптера почеће да стижу у Сирију у наредних неколико дана, објавио је портал Ynet.

Према ријечима западних дипломата, руска експедиција је већ стигла у Сирију и смјестила се у ваздушну базу која је под контролом снага предсједника Башара ел Асада.

База се, како наводе, налази се у околини Дамаска и служиће Русима као оперативна база.

У наредним недјељама хиљаде припадника руског војног особља стићи ће у Сирију, укључујући савјетнике, инструкторе, техничаре и пилоте. У овом тренутку нема конкретних података о саставу контингента, али је Русија раније преговарала о продаји вишенамјенских МИГ авиона и напредних авиона за тренинг Јак-130, који могу служити и за борбу.

Портал пише како нема сумње да ће руски пилоти утицати на постојећу динамику блискоисточних сукоба.

Званично, Русија нема офанзивне намјере према Израелу и другим државама, а главни циљ размјештања летјелица је задржавање Асада на власти и борба против ИД.

Дипломатски извори тврде да су Русија и Иран недавно донијели стратешку одлуку да ће учинити све како би спријечили ширење и инфилтрацију ИД и других исламиста на подручја бивших совјетских република с муслиманском већином.

Америчка администрација је потпуно свјесна руске намјере да директно интервенише у Сирији, иако још није званично реаговала. Обама је од суздржан у позивима на рушење Асадовог режима, иако САД изводи ваздушне нападе како би заштитиле побуњенике против којих ће се борити руске снаге.

Иран и Русија, уз знање САД, намјеравају да оснаже сиријску војску увјежбавањем, али и техником. Русија од почетка грађанског рата Асаду шаље бродове с оружјем, муницијом и резервним дијеловима. Руси нису једини који координишу блискоисточну политику с Ираном. Амерички званичници, такође, учествују у интензивним разговорима са Техераном како би оснажили заједничку борбу против ИД. Чини се да америчка влада тренутно прихвата Иран као неопходну силу у кампањи против ИД у Ираку, наводи портал.