latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:04 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Доношење закона у сагласности са социјалним партнерима (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се реформски закони доносе у сагласности са социјалним партнерима, те да до сада није било већих замјерки.
Жељка  Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

"Наравно да нема сагласности социјалних партнера о сваком појединачном питању. Када је ријеч о закону о раду, нема никакве сагласности социјалних партнера, чак ни у тој мјери да кажу идемо заједно да сједнемо и радимо, да видимо шта то треба или уопште не треба да мијењамо. Чак ни анализа није урађена", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да у вези са другим законским рјешењима постоји већа сагласност, односно размјена информација и комуникација са социјалним партнерима.

Премијерка је нагласила да нема потребе да пословни субјекти из Српске преносе пословање у ФБиХ, с обзиром да су законска рјешења доношена у сагласности са пословном заједницом која учествује кроз владине одборе за реформу привредног система и реформу јавног сектора.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада јуче усвојила седам закона у форми приједлога, те да нема драстичних измјена у односу на нацрте.

"Незадовољна сам чињеницом да смо се, на неки начин, одмакли од тих закона на неколико мјесеци јер су биле наметане неке друге теме. Било је неколико посебних сједница Народне скупштине на којима се причало о разним стварима, али не о суштинским, као што је реформска агенда коју проводимо", рекла је Цвијановићева у Лакташима.

Она је додала да ти закони спадају у први пакет реформских закона, који су дефинисани у Економској политици Републике Српске за ову годину, те да ће Влада наставити да ради и на другим обећаним законским рјешењима.

"Оно што је планирано за ову годину и што ће се манифестовати у првом кварталу наредне године је све оно што је садржано у Економској политици, што смо извукли из Економске политике и апострофирали у реформској агенди", појаснила је Цвијановићева и навела да се Влада сада није бавила увођењем пореза на богате.

Наводећи да су већ раније три закона усвојена у форми приједлога, Цвијановићева је додала да је закон о инвестиционим фондовима изазвао велике расправе, али да су коначна рјешења заснована на међусобним разговорима.

КОМИСИЈА ПОМАЖЕ ИНСТИТУЦИЈАМА У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Премијерка је рекла и да Комисија за провођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске не врши истраге, већ помаже институцијама да одраде ефикасно свој посао, борећи се против одређених и системских поремећаја, али и интервенишући и предлажући одређене мјере.

"Дефинишу се први планови. Један од великих изазова је давање сугестија и прављење матрица за израду планова интегритета које ће морати да ураде све наше институције, али и читав низ неких других ствари које се односе на упоређивање законодавства", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да постоји низ добрих примјера из земаља Европске уније који ће бити основа и за дјеловање ове комисије.

"Дуго смо морали да чекамо на формирање ове комисије, не због грешке или недостатака у раду нас који смо у Влади проводили те активности, него због тога што није било интересовања", подсјетила је Цвијановићева и напоменула да је чак понављан конкурс за чланове за Комисију.

Премијерка Српске је изјавила да је у неким јавним предузећима већ расписан конкурс за избор генералних и извршних директора.

"Када је ријеч о попуњавању управних и надзорних одбора, они иду неким својим током", додала је Цвијановићева.