latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:08 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Почетак школске године први велики изазов за првачиће

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да почетак школске године први велики изазов не само за првачиће, већ и за ученике који су раније почели своје школовање.
Жељка  Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

"Ово је била прилика да се ученицима, њиховим наставницима и родитељима пожели успјешан и срећан почетак нове школске године, а првацима почетак њиховог школовања", поручила је премијер Српске, након пријема за првачиће поводом почетка школске године у Основној школи "Десанка Максимовић" у Трну у Лакташима.

Она је додала да је ово била добра прилика за дружење са дјецом која су организовала приредбу да би дочекали своје нове другаре - првачиће.

"Задовољство ми је што сваке године на овај начин почиње школска година и што смо, упркос тешким временима која су иза нас и кроз године кризе, успјели обезбиједити редовност плата просвјетним радницима, али и значајна улагања у образовни систем", нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је из Развојног програма Републике Српске у неколико претходних година за основно образовање издвојено 38 милиона КМ, док је осам и по милиона КМ издвојено за средње образовање, а чак 83 милиона КМ за високо образовање.

"Наравно да је пред нама пуно изазова, од чега је највећи свакако процес организације наставног процеса и реформа образовања на свим нивоима, али ми је задовољство што смо и ове године успјешно отпочели нову школску годину и што имамо позитивне трендове и благи пораст броја ученика који уписују први разред, након неколико година негативних показатеља", истакла је Цвијановићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је данас почела настава у свих 187 основних школа и 92 средње у Српској, док је почетак наставе у Основној школи "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци због радова одгођен за седам дана.

"Око 94.000 ученика кренуло је у основну школу и 43.000 у средње школе. У први разред основне школе уписано је 85 ученика мање него прошле године јер је прошле године уписано 10.505, а ове године 10.422 ученика, с тим да су то подаци из јуна, те очекујемо да ће тај број бити на нивоу прошлогодишњег", рекао је Малешевић.

Он је додао да постоји проблем са подручним одјељењима у сеоским срединама јер, од 495 подручних одјељења, у 57 нема уписано ниједно дијете, а у 80 по једно, те ће наредних година, вјероватно, доћи до гашења још неких.

"Ове године смо донијели одлуку да се угаси десет таквих одјељења гдје је број ђака спао на један", подсјетио је Малешевић.

Директор Основне школе "Десанка Максимовић" у Трну у Лакташима Радослав Савановић рекао је да је у ову школу уписано 122 првачића, а школа укупно има 1.138 ученика и не долази до смањења њиховог броја.