latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:10 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Завршен програм стамбеног збрињавања у Теслићу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић уручиће данас у Теслићу кључеве за 20 станова породицама погнулих бораца и ратних-војних инвалида.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Кроз Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида до четврте категорије од 2008. до 2015. године у општини Теслић збринуто је 336 породица, од чега изградњом станова 36, а неповратна новчана средства добило је 300 породица, за шта је укупно издвојено готово 4,3 милиона КМ.

"Република се мора одужити свима који су допринијели њеном настанку. То чинимо кроз различите програме, а један од њих је и Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида кроз који настојимо да породице оних који нису жалили живот за Републику добију кров над главом", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, руководство Републике Српске неће дозволити да истина о догађајима у одбрамбено-отаџбинском рату падне у заборав.

"Нисмо задовољни радом Тужилаштва и Суда БиХ. Нисмо задовољни јер се врло мало или ништа не предузима када је ријеч о предметима који се односе на српске жртве", рекла је Цвијановићева и истакла да породице српских жртава с правом очекују да сви који су чинили злочине буду изведени пред лице правде.

Осим Програма стамбеног збрињавања, према њеним ријечима, настојало се помоћи и исказати подршка и кроз друге пројекте, те укупна улагања само Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у општини Теслић износе око 6,9 милиона КМ.

Ресорно министарство је са 49.000 КМ помогло изградњу споменика и спомен-обиљежја палим борцима.

За социјално збрињавање радника који су у процесу приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у Теслићу, издвојено је 1,5 милиона КМ, а нешто више од милион КМ уложено је кроз пројекте запошљавања које проводи Завод за запошљавање, што је омогућило да око 300 Теслићана пронађе посао.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у општини Теслић запослено је шест инвалида, што је финансирано са 18.500 КМ.

"Кад је ријеч о буџетској подршци, за подршку извозно оријентисаним предузећима из Теслића издвојено је 4,7 милиона КМ, пола милиона КМ пружено је предузећима из области текстила, коже и обуће, а 600.000 КМ издвојено је кроз подстицај за запошљавање незапослених лица", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да подршка није изостала ни у многим другим областима, те је за социјално угрожене категорије становништва у Теслићу кроз субвенције за струју дато готово 1,5 милиона КМ, док је за изградњу кружне раскрснице у Теслићу издвојено око 320.000 КМ.

За санирање школских објеката у Теслићу и изградњу фискултурне сале уложено је око 870.000 КМ, а из Развојног програма Републике Српске издвојено је и уложено два милиона КМ за изградњу спортске дворане у Теслићу.

"Када су у питању издвајања по основу подршке Фонда солидарности, у општини Теслић, око 104.000 марака подијељено је грађанима кроз ваучере", закључила је Цвијановићева.

У општини Теслић реализује се пројекат водоснабдијевања и третмана отпадних вода у вриједности од око 18 милиона марака по пројекту "Водовод и канализација Републике Српске" који се финансира кредитним средствима Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ и донаторским средствима, од чега кредитна средства ЕИБ износе око девет милиона, грант средства нешто више од 6,5 милиона КМ и учешће општине-текуће финансирање и претходне инвестиције око 2,5 милиона КМ.

Кроз пласмане Инвестиционо-развојне банке на територији општине Теслић пласирано је око 41 милион КМ.