latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:31 | Аутор: СРНА

Вујовић: Успјешно завршени разговори са ММФ

Министар финансија Србије Душан Вујовић оцијенио је да су разговори Србије са Међународним монетарним фондом /ММФ/ о другој ревизији аранжмана из предострожности успјешно завршени, да су резултати добри и да српска економија расте.
Разговор са ММФ-ом - Фото: ТАНЈУГ
Разговор са ММФ-омФото: ТАНЈУГ

"Од скоро вероватног банкрота дошли смо до сређених финансија, до унапређена у фискалном дефициту и прешли смо од рецесије, која је претила, у позитиван раст економије", рекао је Вујовић на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ММФ-а, након њихове двоседмичне посјете Србији.

Вујовић је рекао да се од данас Србија окреће новим задацима и највећи су структурне реформе.

"Држава 20. века је за нама, треба нам држава 21. века, електронска држава, способна да реформише сопствену привреду и побољша живот становника", рекао је Вуковић.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф рекао је да је постигнут договор о другој ревизији стендбај аранжмана са Србијом, што средином октобра треба да одобри и Борд директора ММФ-а.

Он је рекао да овај програм доноси добре резултате и да "стезање каиша" није нашкодило расту српске економије, него напротив, економија је почела да расте, а незапосленост да се смањује.

Руф је рекао да је ММФ исправио своју пројекцију раста БДП-а Србије на 0,5 одсто и очекује да ће се тај раст у наредном периоду убрзати и наставити.

Он је додао да је инфлација остала на истом нивоу, а да је девизни курс стабилан те да очекује интензивирање структуралних реформи.

Руф је рекао да је општи дефицит нижи од пројектованог, да је побољшана наплата прихода, али да су јавне инвестиције ниже од пројектованих.

"Фискални резултати су бољи од пројектованих што ће утицати на смањење дуга", рекао је Руф, наводећи да дуг још расте и да се његов пад може очекивати 2017. године.

Што се тиче повећања плата и пензија, он је рекао да ће, када се поново за неколико мјесеци буде разговарало о буџету за 2016. годину, бити размотрено колико је стабилно повећање прихода који би се могли користити за мали додатак на потрошњу.

Он је рекао да реформа државних предузећа напредује и да држава мора да их ојача путем приватизације, реструктурисања и стечаја.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да су разговори били врло конструктивни и да је начелно договорено спровођење економског програма у свим областима које су биле тема разговора.

Она је додала да се од Борда директора ММФ-а очекује позитивна потврда економског правца Србије.