latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:52 | Аутор: СРНА

Меркел: Нисмо криви за прилив миграната у Мађарску

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Њемачка није крива за прилив сиријских избјеглица у Мађарску, одакле покушавају да се домогну Њемачке.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Мађарска Влада истакла је "флексибилнији став Њемачке према Сиријцима" као проблем који охрабрује миграције.

Њемачке власти савјетовале су званичнике да не шаљу Сиријце назад у прву земљу ЕУ у коју су ушли, као што налажу прописи европског блока.

Меркелова је рекла да Сиријци имају велике шансе да добију азил, али да "то не треба да буде изненађење и треба да буде слично у свакој европској земљи".

Према њеним ријечима, одговор лежи у заједничкој европској политици у вези са азилом уз "фер распоређивање" избјеглица широм блока.

Шпански премијер Маријано Рахој рекао је, након разговора са Меркеловом, да је његова земља отворена за распоређивање миграната међу свим чланицама ЕУ, али да Мадрид неће узети више од 2.739 миграната, на колико се раније обавезао.

Рахој је рекао да не може бити напретка у вези са питањем мгираната док се не изграде бољи прихватни центри у Грчкој и Италији.

На питање да ли ће Мадрид прихватити обавезне квоте за мигранте, он је рекао да Шпанија прво жели да види критеријуме, укључујући стопу незапослености.

У међувремену, тензије су ескалирале на грчкој сјеверној граници са Македонијом, гдје око 1.500 миграната чека да пређе границу и крене даље према земљама ЕУ.

Туча и сукоби избили су данас међу групом људи у близини грчког села Идомени, када су стотине лица, већином миграната из Авганистана и Пакистана, покушали да пређу границу коју чува македонска полиција.

Македонске власти дозвољавају малим групама да пређу границу, одакле иду за жељезничку станицу у Ђевђелији.

Прошлог мјесеца, македонске власти накратко су затвориле све прелазе и употријебиле шок бомбе и палице против миграната.