latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:52 | Аутор: Агенције

Супер храна – чија сјеме

Чија – љековито сјеме које многи дефинишу као „магичну“ сјеменку, намирницу која чини мала чуда унутар људског организма.
Чија сјеме (Фото: magazine.foxnews.com) -
Чија сјеме (Фото: magazine.foxnews.com)

Чија расте на просторима Латинске Америке. Има пречник од око милиметар, па је обликом најсличнија маку. Тамне је боје, углавном браон и сиве, а понекад и бијеле.

Чија је биљка најбогатија са Омега 3 масним киселинама. Садржи их и више него ланено сјеме, које је познато по великом садржају ових киселина.

Омега 3 киселине су веома важне за раст и правилно функционисање многих тјелесних функција. Осим масним киселинама, чија сјеме је богато протеином и влакнима, а такође садржи и витамине, минерале и антиоксиданасе.

Главна карактеристика овог сјемена је његова моћ упијања воде. Чија сјеме „воли“ воду. Када га потопите у воду, упиће до 12 пута више воде од сопствене тежине.

Одлично је за регенерацију коже, па су креме које у себи садрже сјеме чије све популарније.

Погодно је и за сагоријевање масти. Њихов гел ствара физичку баријеру између угљених хидрата и дигестивних ензима који их разбијају и успоравају претварање угљених хидрата у шећер. Зато се препоручује и дијабетичарима.

Ово сјеме јача организам и, као што је случај и са другим сјеменкама, позитивно утиче на органе за варење.

Садржи и 37 одсто прехрамбрених влакана која подстичу рад цријева. Дијете, односно стриктна исхрана базирана на конзумирању овог сјемена се показала сјајном као превенција од рака дебелог цријева.

Сјеме је веома благог и пријатног укуса и лако се комбинује са другим намирницама, јер им не мијења укус, а повећава хранљивост и веома је лако за варење.

Погодно за здравље, али не и за новчаник, јер 100 грама чија сјемена око 15 еура.