latinica  ћирилица
02/09/2015 |  12:39 | Аутор: РТРС

Документарном филму "Дајак ултрамаратон" треће мјесто на "Чорта фесту"

Новинар РТРС-а Игор Нинковић освојио је треће мјесто на фестивалу планинарско-авантуристичког филма “Чорта фест“ у Инђији са својим документарним филмом "Дајак ултрамаратон" о једниственом бањалучком дајаку.
Сцена из документарног филма о дајаку - Фото: СРНА
Сцена из документарног филма о дајакуФото: СРНА

Прича о дајаку заснована је на причи о двадесетак Бањалучана, који се истински баве овим спортом или рекреацијом на Врбасу, да направе “ултра маратон“. Тако је и настала идеја да се уради документарни филм о чамцу који краси Бањалуку скоро од њеног постојања.

Група ентузијаста дошла је на идеју да “дајак чамце“, јединствене у свијету, изгурају узводно ријеком Врбас и назад. Својеврсни ултра маратон у дужини од 34 километара, поготово узводно, није било лако извести.

Важно је учестовати, није важно побиједити, била је девиза ултрамаратона. На ову стазу кренуло је осам чамаца са 24 дајакаша, а сви учесници успјешно су завршили такмичење. Како кажу, "чамац је начин живота, то није ни симбол, ни сувенир, он се живи".

Фестивал планинарског и авантуристичког филма одржан је у Чортановцима код Инђије у оквиру манифестације Дунавске чаролије. Фестивал има међународни карактер јер су пристигли филмови не само из региона, већ и из других земаља.