latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:52 | Аутор: РТРС

Да ли је управа Шума Српске реализовала неке од мјера Владе Српске? (ВИДЕО)

Јавно предузеће Шуме Републике Срспке у првих шест мјесеци ове године остварило је 641 хиљаду марака добити.
Шуме Српске - Фото: РТРС
Шуме СрпскеФото: РТРС

Смањен је и број шумских газдинстава која су пословала с губитком. Њих осам укупно су у минусу 2 милиона 129 хиљада марака, док је укупни добитак оних који су пословали позитивно 2 милиона 770 хиљада марака. 

Осам губиташа, Панос Вишеград, Бирач Власеница, Зеленгора-Калиновик, Ботун Невесиње, Јахорина, Романија Соколац, Горица Шипово, Центар за газдовање кршем Требиње, направило је минус од 2 милиона 129 хиљада марака.

Због недомаћинског пословања већ су смијењени руководиоци у ШГ Бирач Власеница и Зеленгора-Калиновик који су исказали губитак од 1,1 милиона марака.

Ристо Марић, в.д. директора ЈП Шуме Српске рекао је да ће завршни рачун на крају фискалне године показати ко су ти који су неодговорно дјеловали у шумским газдинствима, те да ће сви они који неоправдано буду у минусу бити смијењени.

Надзорни одбор Шума Републике Српске дефинисао је мјере које би континуитет позитивног пословања требало да задржи и у наредном периоду. Оно што је најважније тренд пословања је у узлазној путањи.

„Ја могу примјетити да су одређена шумска газдинства показала позитиван тренд ,те да минус резултата који је био раније више није такав, он је мањи", рекла је Биљана Марковић, предсједница Надзорног одбора.

За првих шест мјесеци ове године обим производње испуњен је преко 95 одсто, рекао је помоћник ресорног министра за шумарство Горан Зубић. Каже да се и поред позитивних трендова Шуме и даље суочавају са старим проблемима – отежаном ликвидношћу и сумњивим потражњама.

Влада Српске раније је усвојила мјере за редефинисање организационо-економских и кадровских позиција Шума. Нови усвојени акциони план требало би да до половине 2017. године допринесе потпуној консолидацији предузећа.