latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:59 | Аутор: СРНА

Будимпешта: Настављени протести испред главне жељезничке станице (ВИДЕО)

Стотине избјеглица наставило је данас протесте испред главне жељезничке станице у Будимпешти - Келети, док су на оближњем тргу распоређени припадници мађарске интервентне полиције.

За сада нема назнака сукоба између окупљених избјеглица и полиције, али су уочљиве јаке тензије, јавио је новинар Ројтерса са лица мјеста.

Мигранти, њих од 100 до 150, јутрос су протестовали испред станице Келети, док је мађарска полиција спријечила 2.000 избјеглица да се укрцају на возове који саобраћају према Аустрији и Њемачкој.

Око 600 мушкараца, жена и дјеце, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана, сједили су испред станице Келети, док је 1.200 имиграната усмјерено ка такозваној "транзитној зони".

Полиција је саопштила да им групе грађана помажу да одрже ред на станици, док волонтери покушавају да имигрантима обезбиједе храну, одјећу и неопходну медицинску помоћ.

Мађарска, њемачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које конторолишу возове који саобраћају од Будимпеште, преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.

Само у августу, 50.000 миграната и избјеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску.

Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Њемачкој.