latinica  ћирилица
02/09/2015 |  20:07 | Аутор: СРНА

Чепурин: Пријем самопроглашеног Косова у Унеско кршење права

Улазак самопроглашеног Косова у Унеско представљао би директно нарушавање међународног права, али и Повеље УН, као и Резолуције 1.244 коју нико није укидао, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.
Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Александар Чепурин, амбасадор Русије у СрбијиФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да је то политичко питање и да нема потребе стављати ту међународну организацију у нелагодну позицију.

- Лично сматрам да је потезање питања пријема Косова у ту међународну организацију нарушавање свих постојећих међународних правила, Повеље УН, као и Резолуције 1244 - рекао је Чепурин за "Спутњик".

Према његовим ријечима, Унеско је једна од организација у систему УН и дјелује у складу са овом чињеницом.

- Вршење притиска и покушаји неких субјеката да незаконито намећу покретање, разматрање или гласање о питању Косова нису прихватљиви. У садашњој ситуацији, када је међународна конфронтација веома оштра, то је поготово контрапродуктивно - истакао је руски амбасадор.

Чепурин сматра да Унеско ни по међународном праву ни по Повељи УН, чија је структура у сфери културе, не треба ни да расправља о питању уласка квази државе која није призната од стране УН у ту организацију.

- Важно је да инсистирамо на поштовању правила. Унеско није ни обавезан да преузима овакве захтјеве, ни да их разматра, а камоли да гласа или да доноси у вези с њима некакве одлуке - закључио је он.

Уједињене нације одбиле су да прослиједе Унеску недавни захтјев Приштине за улазак у ту организацију, а званични Београд је изнио јасан став да је питање уласка Косова у ту међународну организацију апсолутно неприхватљиво, подсјећа "Спутњик".