latinica  ћирилица
02/09/2015 |  20:11 | Аутор: РТРС

Реконструкција Савјета министара- логичан слијед догађаја? (ВИДЕО)

БПС Сефера Халиловића повлачи се из разговора о формирању власти на нивоу Федерације.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

И то показује да политичка криза у Федерацији БиХ све више кулминира. Више није питање да ли ће се, већ у којој мјери одразити и на бх. ниво.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић сматра да је реконструкција Савјета министара логичан слијед догађаја.

И док најављује скори састанак носилаца извршне и законодавне власти о реконструкцији власти, лидер ХДЗ-а сматра да је, у контексту нових именовања у Влади Федерације и стварања нове парламентарне већине, реконструкција Савјета министара логичан слијед догађаја.

"Разговарам са партнерима о функционисању извршне и законодавне власти на свим нивоима, па тако и о Савјету министара", наводи Човић.

А узрок кризе, па тако и кључ рјешења на федералном је терену, гдје је још нејасно да ли су СДА и СББ спремни да прекину непријатељство. У СББ-у мудро тактизирају након Човићевог позива да уђу у власт. Још се не изјашњавају, али из опозиционог угла жалосним оцјењују резултате коалицијске власти СДА-ХДЗ-ДФ која је прије годину најављивала брз економски опоравак.

Истовремено, мрсе се и конци на Изетбеговићевом путу који је кренуо да прави власт са мањим странкама – Странком за БиХ, БПС-ом и А-СДА.

"Преговори иду веома тешко, јер неке странке имају веће претензије од својих могућности, односно парламентарног капацитета", истиче Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Превелики апетити или нешто друго, тек БПС се повукао из разговора, а у СДА тврде да у Влади овог ентитета баш и нема кризе.

И док Човић изгледа призива реконструкцију на више нивоа, а СДА се првенствено бави политиком у федералном дворишту, њихови партнери из Српске, али и ДФ, који је мало у опозицији, а мало у позицији, сматрају да не треба ништа мијењати на бх нивоу.

"Не видимо могућност да би неком, у овом тренутку промјеном Савјета министара, дошли до неке квалитетније ситуације и не видим уопште простор да се у овом тренутку створи нека нова скупштинска већина", каже предсједнок СДС Младен Босић, док предсједник ДФ, Жељко Комшић мисли да ова већина може функционисати, те да она има свој капацитет.

Иако је фокус политичке кризе у Федерацији, поједини аналитичари не искључују могућност вертикалне реконструкције.
Тако Аднан Хускић, политички аналтичар каже да оног момента кад почне распакивање, ништа више није сигурно.

Ускоро ће година од посљедњих општих избора у БиХ, а прича о томе ко ће с ким у власт и даље је отворено питање.